Mysterie rond spionagekast

spion

spionOp het Oranjeplein in de Haagse Schilderswijk stond dit weekend een mysterieuze ’spionagekast’, barstensvol professionele film- en opnameapparatuur. Dat riep heel wat vragen op.

 

 

De kast, uiterlijk gelijk aan kasten die provider Ziggo gebruikt om woningen te voorzien van radio- en tv-signaal, was neergezet op een ongebruikelijke plaats en filmde iedereen op het Oranjeplein in de Haagse Schilderswijk. Door een gat in de kast werd gefilmd met een extreem gevoelige camera met beeldversterker.

Spionagekast 

Na de vondst werd direct een link gelegd met de geheime dienst AIVD, die in de Haagse wijk moslimradicalen in het vizier houdt die jihadisten ronselen voor de strijd in Syrië. Een woordvoerder van de geheime dienst „bevestigt noch ontkent” iets met de apparatuur te maken te hebben.

Het afluister- en filmkastje bleek echter van de politie te zijn. Dat meldt de politie maandag. Het kastje wordt gebruikt voor opsporingsonderzoek naar vermogenscriminaliteit.

De politie mag in bepaalde gevallen gebruik maken van bijzondere opsporingsmiddelen. De inzet van die middelen is bij wet geregeld. Voor het kastje in de Schilderswijk is toestemming verleend door het Openbaar Ministerie, laat de politie weten. Het onderzoek naar vermogenscriminaliteit loopt nog.

De politie gaf maandag duidelijkheid over het kastje, omdat er verhalen gingen dat het kastje gebruikt werd voor onderzoek naar het eventueel ronselen van jongeren voor de gewapende strijd in Syrië.