Varactor tripler

varactor
varactorEen interessante schakeling die ik laatst tegenkwam is een frequentie-verdrievoudiger met varicap diode. Een 70 cm ingangssignaal(bijv. 432 MHz) produceert een 23 cm uitgangssignaal (1296 MHz) met een rendement van 50%.
 
 
 
 

Helaas stond bij het schema, behalve de componentwaarden, geen uitleg. Het lijkt me een tamelijk simpele manier om wat vermogen te maken in de L-band (1.2 GHz) zonder al te moeilijke toestanden. Je moet natuurlijk wel een geschikte 70 cm zender hebben voor het ingangssignaal.

Misschien handig als je een FM ATV signaal voor de Zoetermeerse ATV-repeater PI6ZTM wilt maken (o.m. uitgerust met een 1255 MHz ingang).

Zo te zien is van buistrimmers gebruik gemaakt. De varactor en de condensator van 0,5 pF lijken me lastig te krijgen onderdelen. Hoewel, condensatoren met erg kleine waarden kun je zelf maken, door twee stukjes geïsoleerd draad in elkaar te draaien.


Principe frequentie verdrievoudiger