Zweden stopt met AM en FM omroep

ouweradioos

ouweradioosTelecompaper maakt melding van het voorgenomen einde van AM en FM omroep in Zweden in 2022. Ze schrijven daarover: "Het staatsbedrijf Teracom dat de omroepen faciliteert zegt dat het het overheidsrapport over de migratie naar digitale radio verwelkomt. Digitale radio coördinator Nina Wormbs presenteerde haar rapport over digitale omroep op 1 december en stelt daarin voor om de FM-zenders in 2022 uit te schakelen en digitale radio over het hele land uit te rollen.

 

Teracom directeur Stephan Guiance zegt dat er nog wel even nagedacht moet worden over het migratietraject, om de kwaliteit te waarborgen en om te voorkomen dat er een schroothoop van overbodige radiotoestellen ontstaat. Hij zegt dat DAB+ radio een grotere keuze aan diensten biedt, minder energie kost (dan bedoelt hij vast aan de zender kant) en lagere zenderkosten heeft. Het geld wat zo overblijft kan dan weer gestoken worden in het maken van programma's.

Guiance zegt verder dan Zweden achterloopt op andere landen zoals Engeland, Duitsland en Noorwegen, waar digitale radio al jaren in gebruik is. In Noorwegen worden de analoge omroepuitzendingen waarschijnlijk in 2017 beëindigd. Hij vindt dat ook Zweden een datum moet prikken voor het uitschakelen van de FM-zenders.

Het hele verhaal is te lezen op
http://www.telecompaper.com/news/swedish-govt-plans-to-switch-off-analogue-radio-in-2022–1052711