Zendverbod voor zendamateur

AT

ATMijn toch al getergde gemoed werd er niet beter op bij het lezen van een artikel op de site van het Agentschap Telecom: Een inwoner van Bergschenhoek moet rekening houden met zijn buren wanneer hij eigen amateur televisie uitzendingen maakt.

 

Wat is het geval: de beste man doet kennelijk aan ATV in de 70cm band. Geen probleem zou je zeggen, daar hebben de amateurs per slot van rekening een primaire status, dus kan je hoogstens elkaar in de weg zitten.

Nou, daar denkt het Agentschap dus heel anders over .

We weten als amateurs natuurlijk al jaren dat op de spotfrequentie 433.920MHz Heel Veel afstandsbedieningen van auto’s werken, maar ook weerstations, klik-aan-klik-uit systemen etc. Dat stukje frequentie is onderdeel van de ISM band (Industrial, Science, Medical) en is bedoeld voor het overbrengen van telemetrie e.d.: kortstondige bursts van data. De voorwaarde voor het gebruik van die ISM banden was:

(1) Dit apparaat mag geen storende interferentie veroorzaken, en
(2) Elke vorm van interferentie moet worden geaccepteerd, inclusief interferentie die leidt tot ongewenste werking.

Maar dat wordt de gebruiker nooit verteld. Weet die veel van radio-amateurs en primaire/secundaire statussen van frequentiebanden. Die wil gewoon zijn auto in of zijn kerstboom aan doen met de afstandsbediening. En als het dan niet werkt omdat er -geheel legitiem- een amateur met zijn hobby bezig is, is de amateur de gebeten hond. Maar waar werkelijk de veters van uit mijn schoenen springen, is deze opmerking op de site van het AT:

Het gebruik van draadloze toepassingen in de huiselijke omgeving op deze frequentie neemt de laatste jaren enorm toe en daarmee ook het maatschappelijk belang daarvan. Agentschap Telecom onderzoekt daarom of de ‘primaire’ status van radiozendamateurs in het ‘gestoorde’ frequentiegebied nog wel van deze tijd is.

Pardon? Er wordt feitelijk oneigenlijk gebruik gemaakt van een stukje ISM band (want hoe Industrial, Science of Medical is het openen van mijn auto) dat midden in onze 70cm band wordt neergeplempt, en als de commercie dat volledig overbelast heeft met hun meuk, is het maatschappelijk belang ineens zo groot dat de primaire gebruiker maar moet wijken? Lekker democratisch proces ook, maar ja, wat dat betreft geeft de regering het goede voorbeeld .

Zo wordt langzaam maar zeker de positie van de radio amateur ondermijnd. Overdreven? Nog een voorbeeld. Kijk eens naar het document “De staat van te ether” dat ook op de site van het AT te vinden is, en dan met name bladzijde 78. Dat gaat over PLC problematiek, waar een nieuwe ISM band voor gevonden moet worden. Ik citeer:

Vanwege het ontbreken van een geharmoniseerde norm heeft het agentschap een alternatief uitgewerkt voor het voorkomen van storingen door PLC. In dit plan worden PLC-emissies toegestaan in een nog te bestemmen vergunningvrije “ISM” band, voor industriële, wetenschappelijke en medische toepassingen. Dit is voorzien in het frequentiegebied van 30 MHz tot 80 MHz. Op die manier wordt de kortegolfband (van 3 tot 30 MHz) ontzien. Het agentschap heeft hierover een gesprek gehad met enkele belangrijke stakeholders, waaronder Defensie. Deze partijen vonden het zeer de moeite waard dit plan verder te onderzoeken. Ook in internationaal verband is het plan onder de aandacht gebracht en ook daar was men positief.

Awww, wat liev! Ze ontzien de korte golf. Maar wacht eens, Defensie belangrijke stakeholder? Van welke banden is Defensie stakeholder? 50MHz en/of 70MHz? Je voelt ‘m al. Er komt in onze amateurbanden daar een ISM stukje “op secundaire basis” en over een paar jaar is het maatschappelijk belang zo groot dat wij mogen oprotten. Kunnen we allemaal via Hamsphere verbindingen gaan zitten maken via internet. Geen antennes meer nodig, geen storing meer van goedkope Chinese kerstverlichting van onze buurvrouw waardoor de storing naar S9+20dB gaat, niet meer onze schuld als de afstandsbediening het niet meer doet, alleen maar voordelen. Tot het internet eruit ligt en niemand meer kan communiceren. Tot dat werkelijk een keer gebeurt en de radio amateur zijn toegevoegd maatschappelijk belang kan onderschrijven, zijn we duidelijk vogelvrij.