160m binnenshuisantenne

Ook een antenne

Ook een antenneDat klinkt een beetje tegenstrijdig, een 160m binnenshuisantenne (tenzij je in een kasteel woont) maar het kan wél. Deze antenne werd gebouwd door Roger G3XBM voor lokale verbindingen op 160m in AM. Maar dat bleek niet zo'n goed idee.

 

 

Het lokale stoorniveau was veel te hoog om dat 's-nachts voor dat doel te gebruiken. maar met WSPR werkte het best goed, met WSPR spots over grote afstanden in Europa met slechts 2.5W uit.

Antenne

 

Het idee was om een stuk PVC pijp vol te wikkelen met zoveel mogelijk draad (een beetje zoals bij een helical, maar dan op 160m), daar een soort top capaciteit aan te knopen in de vorm van een paar horizontale draden, de hele zaak in resonantie te brengen, en dat tegen de centrale verwarming als aarde. Het ontwerp is niet kritisch. Gebruik je een andere aarde, dan kom je wellicht niet weg met een simpele seriekring zoals in G3XBM's ontwerp en moet je een fatsoenlijke tuner gebruiken. Althans, dat zegt G3XBM. Mijn ervaring met veel te kleine antennesystemen is dat ze in resonantie moeten zijn om energie te kunnen uitstralen (zoals met onze Isotron antennes). Een niet resonant systeem tunen, betekent dat je het hele systeem op een of andere manier op 50 Ohm aanpast, niet dat de antenne dan ook straalt.

Praktische uitvoering

 

Roger haalde leuke resultaten met de antenne, waarvan je hierboven een praktische uitvoering ziet. WSPR spots werden gemeld vanuit Zweden (meer dan 1000km) en Polen met JT65. En dat allemaal met 2,5W HF uit de zender.