Onmogelijk record op AO7

AO7

AO7Dave Swanson, KG5CCI, uit het Amerikaanse Arkansas, heeft weer eens een afstandsrecord gevestigd via de eerbiedwaardige AO-7 satelliet door gebruik te maken van Mode B (70 centimeter up/2 meter down).

 

 

Op 10 februari voltooide Swanson, op de berg Shinnal Mountain ten westen van Little Rock (EM34st) een van tevoren afgesproken verbinding (Scheduled Contact ofwel sked) met Eduardo Erlemann, PY2RN (GG66lw), over een berekende afstand van 8030,895 kilometer, en dat was volgens Swanson “ver over de theoretisch haalbare afstand via AO-7” en een feit dat “wiskundig onmogelijk zou moeten zijn.”

Het moeilijkste was dat, gegeven hun respectievelijke locaties op het Noordelijk en Zuidelijk halfrond, de tijd die ze hadden om beiden gelijktijdig de satelliet te bereiken in de ordegrootte van 5 seconden was. Na een paar pogingen spraken ze af dat ze een snel call/locator rapport uit zouden wisselen.

“om 2009 UTC hoorden beide stations duidelijk elkaars call en locator, waarmee het QSO een feit was,” zegt Swanson. “Het was heel snel en heel zwak, maar duidelijk… Ik denk dat dit tegen de grens ligt van wat mogelijk is op AO-7.” PY2RN heeft zijn kant van het contact online gezet, een contact dat door Swanson “veruit de moelijkste sked die ik ooit geprobeerd heb” genoemd is.