Video conferencing op HF

TV-book

TV-bookEen aantal jaren geleden al experimenteerden we met een aantal RAZ leden met FDMDV , een digitale spraak mode voor HF. Inmiddels is deze software tot een nieuw niveau getild: er is nu ook video mogelijk tijdens de digitale spraakuitzending, en dat allemaal binnen de HF bandbreedte van 2700Hz.

 

 

FreeDV plus Video voegt een nieuwe dimensie – video conferencing – toe aan het werken op HF. Stel je een QSO voor waar je niet allen je tegenstation kunt horen, maar ook kunt zien!

Hier is een opname van het scherm van een ontvangststation terwijl hij geluid en video ontving van amateur station WA6NUT. Je ziet het Video ontvangstscherm van de computer, waarop de RXfftDIFF7K en WinWarbler applicaties draaien. Let op de "live" video van WA6NUT, weergegeven met 1 beeld/seconde, op de RXfftDIFF7K GUI. Het geluid is het FreeDV signaal dat ontvangen wordt van WA6NUT, gedecodeerd door de FreeDV applicatie running die draait op de Video TX/FreeDV PC.

De WinWarbler waterval AFC geeft een van de 64 subcarriers weer (nominaal 2.100 Hz) als een geel spoor. De operator van het ontvangststation stemt zo af dat hij een 2.100 Hz indicatie op de WinWarbler AFC houdt, daarmee compenserend voor frequentieverloop in de ontvanger of de zender van het tegenstation.

Het signaalniveau van de ontvanger naar de RXfftDIFF7K en WinWarbler applicaties wordt ingesteld met de Record Microphone Level schuifregelaar in de geluidsinstellingen van de PC.

De applicaties van de FreeDV+ software draaien onder Windows (De opname toont de software draaiend onder Windows Vista).

Filmpje: