5MHz in Zuid-Afrika

5MHz

5MHzDe Zuid-Afrikaanse amateurvereniging South African Radio League doet melding van overleg met hun AT, de ICASA, inzake een 5MHz amateurtoewijzing van 100kHz breed met een maximaal uitgangsvermogen van 400 Watt.

 

 

De SARL aanbeveling voor een 5 MHz toewijzing zoals eerder verstuurd naar de ICASA heeft nu de goedkeuring verkregen van het frequency spectrum department en er is een document in voorbereiding dat naar het Operating Committee verstuurd zal worden.

In het voorstel van de SARL wil men bij voorkeur 5290 kHz gebruiken voor WSPR propagatie experimenten en een secundaire toewijzing met een breedte van 100 kHz waarin tevens het op de WRC overeengekomen spectrum van 5351.5 – 5366.5 kHz begrepen is, met een toegestaan vermogen van 26 dBW (dus 400W).

Het door de SARL voorgestelde gebied van 5350 – 5450 kHz was wat Zuid-Afrika ook voorgesteld had aan de IARU voor de WRC15. Tijdens de WRC15 hebben Zuid-Afrika en andere leden van de African Telecommunications Union dit voorstel gesteund. Maar het Russische blok is daar toen voor gaan liggen. Het compromis was dientengevolge de toewijzing van 5351.5 – 5366.5 kHz. Echter, veel landen, waaronder Nederland, liepen voor de muziek uit en gaven aan hun amateurs de initieel voorgestelde 100 kHz.

Het hele proces in Zuid-Afrika loopt over veel schijven en er kan mogelijk nog een publieke raadpleging plaatsvinden. Het is wel interessant om dit proces in de gaten te houden, omdat in Nederland volop geruchten gaan dat het AT de toewijzing gaat terugschroeven naar de WRC aanbeveling vanwege "een klacht uit het buitenland ". Het is natuurlijk van de zotte om bij ons de boel terug te gaan schroeven terwijl ze een paar honder km zuidelijk van ons met 400W de hele band dicht blazen. Wij volgen dit met grote belangstelling…