AO7 na 42 jaar nog operationeel

Dit is 'm echt!

Dit is 'm echt!Over iets meer dan een maand zweeft de eerbiedwaardige amateursatellier AO-7 al zo'n 42 jaar in de ruimte. Volgens AMSAT schakelt AO-7, de oudste amateur radio satelliet die nog werkt, momenteel dagelijks tussen Mode A en Mode B nadat hij op 30 september opkwam in Mode A.

 

 

“Dat suggereert dat de satelliet nu constant in het zonlicht verkeert en genoeg zonlicht van de zonnepanelen ontvangt om de 24-uurs timer werkend te houden gedurende zijn hele omloop,” zegt AMSAT-NA secretaris Paul Stoetzer, N8HM. “De verwachting is dat de komende drie maanden elke dag de mode omschakelt tussen Mode A en Mode B. Zodra de baan van AO-7 weer verandert en de perioden met constant zonlicht korter worden, zijn er op jaarbasis minder kansen om Mode A te gebruiken, dus geniet ervan zolang als het duurt!”

In Mode A zenden aardse amateurs op 2 meter en ontvangen op 10 meter. Stoetzer zegt dat het type 10 meter antenne niet kritisch is. “Probeer wat je hebt,” zegt hij. Als hij constant in het zonlicht is, schakelt de mode van AO-7 elke 24 uur afwisselend tussen Mode A en B (70 centimeter up/2 meter down).

15 november is het 42 jaar geleden dat AO-7 gelanceerd werd vanaf de Vandenberg Air Force Base in Californië. AO-7 was de tweede zogenaamde “Phase 2” amateur radio satelliet die AMSAT-NA bouwde en in een lage baan om de aarde bracht. Hij bleef werken totdat er in 1981 een kortsluiting in de accu aan boord optrad. Meer dan 20 jaar later kwam AO-7 echter onverwacht weer tot leven, waarbij zijn 2 meter baken opdook op 145.9775 MHz.

AMSAT beschrijft de mode A/B satelliet als “semi-operationeel” en afhankelijk van de zonnepanelen als betrouwbare energiebron; AO-7 werkt zolang er maar zonlicht op de panelen valt. Satelliet experts denken dat de wederopstanding van AO-7 geschiedde toen de kortsluiting in de accu om een of andere reden verdween, waardoor de zonnepanelen de satelliet weer van stroom konden voorzien. Maar als de satelliet in de schaduw komt, is hij ook meteen weer uit.

Sinds de satelliet weer tot leven kwam, hebben de aardse gebruikers kunnen genieten van talloze contacten via OA-7. Afgelopen februari bereikte Dave Swanson, KG5CCI, een record afstand via AO-7 in Mode B door Eduardo Erlemann, PY2RN (GG66lw), in Brazilië te werken — 8030,895 kilometer — waarvan Swanson zegt dat het “ver over het theoretisch bereik van AO-7 was en een feit waarvan de berekeningen zeiden dat het niet mogelijk was.”

AO-7 heeft bakens op 29.502 MHz (gebruikt in combinatie met Mode A) en, gewoonlijk, op 145.972 MHz (gebruikt in combinatie met Mode B en Mode C — laag vermogen Mode B). Het 435.100 MHz baken heeft een intermitterend probleem, waarbij hij schakelt tussen 400 mW en 10 mW.