T-Mobile test met de opvolger van 5G in 73 GHz-band

Ja zo lukt dat wel

Ja zo lukt dat welDeutsche Telekom heeft een test gedaan met hoog millimetergolf spectrum. De locatie was in Bonn, in samenwerking met leverancier Huawei.

 

 

Wereldwijd heeft de industrie al veel praktische ervaring opgedaan met GHz-spectrum van 26-28 GHz en rond de 37-39 GHz. De apparatuur daarvoor is klaar voor de introductie van 5G, later dit jaar of anders in 2019. 

Deze test gaat echter een nieuwe fase in: de twee bedrijven spreken van de eerste test met 73 GHz mmWave (E-Band) spectrum onder realistische condities voor outdoor en indoor uitrol in meerdere cellen. 

De internationale organisaties ITU en 3GPP hebben nog niet gedefinieerd welke van die hoge frequenties toegepast kunnen gaan worden. De VN-organisatie ITU zal wereldwijd de regels vaststellen. 3GPP heeft al specificaties vastgelegd voor spectrum tot 52,6 GHz. Voor het deel 66-76 GHz worden die vastgelegd in 3GPP Release 16, gepland in december 2019. 

Testopstelling met 1 Gbps

In deze test is 1 Gbps gehaald over een afstand van 240 meter, in een line-of-sight opstelling, maar wel met meerdere typen antennes en cellen. Deze snelheid van 1 Gbps kan ook gehaald worden in een huidig 4G-netwerk. E-band is echter lastig spectrum, waarmee nog veel moet worden getest. In potentie kan één gebruiker 20 Gbps aan bandbreedte krijgen. 

De Duitse aanbieder wil de komende jaren de snelheden in het mobiele netwerk opvoeren door 5G toe te gaan voegen in nieuwe frequentiebanden. De killer applications zijn nog niet echt bekend, is te horen op het Mobile World Congress in Barcelona. Het zou VR kunnen zijn, maar ook industriële toepassingen.