FreeDV Digital Voice mode

180506_freedv_vk5qi_manly

180506_freedv_vk5qi_manlyFreeDV is een digitale spraakmode waarbij de verstaanbaarheid bij slechte signaal/ruisverhouding een stuk beter is dan met SSB. De software die je nodig hebt om deze mode te gebruiken is beschikbaar voor Windows, Linux en OSX operating systemen.

 

 

Wat je nodig hebt om aan de slag te gaan met FreeDV is:

  • Een SSB ontvanger of transceiver
  • FreeDV software.
  • Een Windows, Linux of OSX PC met één (alleen ontvangen) of twee geluidskaarten.
  • Kabels om je PC met je SSB radio te verbinden.

OF:

  • Een SM1000 Digital Voice Adaptor
  • Kabels om de SM1000 met je SSB radio te verbinden

Een aantal jaren geleden heb ik op HF al eens met deze digitale mode geëxperimenteerd en het is best leuk om het een keer te proberen. Voor alleen luisteren is een enkele geluidskaart gelukkig al genoeg. Op zondag is er om 10:00 UTC (12:00 zomertijd) een Nederlands FreeDV net op 3.720kHz.

Voor meer informatie en software, zie de FreeDV website .