Luisteren naar lichtflitsen

Schoteltje

SchoteltjeDe Westerbork Synthese Radio Telescoop heeft een upgrade ontvangen die het blikveld van de ruimtekijker 37 keer vergroot.

 

 

Dat is mogelijk dankzij een nieuwe ontvanger in de schotels, genaamd Apertif. Twaalf van de in totaal 14 schotels ontvingen een nieuwe set camera’s; met een techniek genaamd beamforming kan Apertif in één opname een deel van de hemel in kaart brengen dat 37 keer zo groot is als voorheen. Apertif zal radiobeelden van het neutrale waterstofgas in de noordelijke hemel in kaart brengen. Op deze wijze kan de telescoop de eigenschappen en distributie van gas in sterrenstelsels onderzoeken. Ook kijkt Apertif naar snelle radioflitsen, de krachtigste explosies in het heelal. De oorsprong van deze radioflitsen is nog steeds grotendeels een mysterie.