FCC richt pijlen op Baofeng

41iDhyl0i+L

41iDhyl0i+LDe Amerikaanse uitvoering van het AT, de FCC, waarschuwt dat VHF/UHF transceivers die niet aan de eisen voldoen, niet geïmporteerd mogen worden, geen reclame voor gemaakt mag worden, niet verkocht mogen worden en door niemand gebruikt mogen worden.

 

 

De FCC Enforcement Advisory (de afdeling die advies geeft over handhaving -red) gaf op 24 september een ingebrekestelling af, volgend op een Citation and Order (Citation) van 1 augustus, aan Amcrest Industries, LLC (eerder handelend onder de naam Foscam Digital Technologies, LLC), een importeur en verkoper van de goedkope BaoFeng portofoons, met de beschuldiging dat het bedrijf FCC regels en de Communications Act overtreden had door illegaal niet-goedgekeurde HF apparaten in de markt te zetten.

De FCC zegt dat waar apparatuur dat uitsluitend op Amateur Radio frequenties kan zenden, niet onderhevig is aan goedkeuringseisen, sommige radio's die aangeprezen worden als amateur apparatuur in staat zijn om uit te zenden op frequenties buiten de amateurbanden. In Amerika is het illegaal om een zender in de markt te zetten die bedoeld is om op frequenties buiten de amateurbanden te werken, “als voor die apparaten geen typegoedkeuring is afgegeven.” Volgens ARRL Assistant Laboratory Manager Bob Allison, WB1GCM, is deze ingebrekestelling Advisory goed nieuws voor radio amateurs.

“Het is in het belang van alle radio amateurs dat we ongekeurde radio's die storing veroorzaken aan andere radiodiensten, niet accepteren,” was Allison's commentaar.

De FCC Advisory houdt vol dat veel van de radio's waar het over gaat, niet voldoen aan één of meerdere technische FCC eisen. “Bijvoorbeeld, sommige radio's kunnen gemodificeerd worden zodat ze uit kunnen zenden op publieke overheidsfrequenties en andere land mobiele kanalen waar ze niet voor bedoeld zijn, terwijl anderen in staat zijn om niet toegestane breedband uitzendingen te doen.”

De FCC benadrukt nogmaals dat niet-gekeurde apparaten een potentieel negatief effect kunnen hebben op andere communicatiediensten. Deze niet-gekeurde apparaten mogen niet geïmporteerd worden in Amerika, winkels mogen er niet mee adverteren of ze verkopen, en niemand mag ze gebruiken. “Sterker nog: uitsluitend voor een zeer beperkt aantal gevallen mogen dit soort apparaten na goedkeuring gemodificeerd worden,” benadrukt de Advisory.

“Iedereen die dit soort apparaten importeert, er reclame voor maakt of ze verkoopt, moet daar onmiddellijk mee stoppen, en iedereen die zo'n ding heeft, moet stoppen om ze te gebruiken”, benadrukt de Advisory. “Overtreders kunnen torenhoge boetes tegemoet zien.”

De FCC zegt dat fabrikanten, importeurs en de tussenhandel zich ervan moeten verzekeren dat dit soort apparaten voldoende gecertificeerd zijn en voldoen aan de FCC eisen, en niet makkelijk gemodificeerd kunnen worden om buiten hun specificaties te werken. “Alvorens tot aankoop over te gaan, moeten amateurs zich ervan verzekeren dat een apparaat óf een FCC typekeuring heeft, óf alleen binnen de amateurbanden kan werken,” zo waarschuwt de Advisory potentiële kopers.

Dan mijn mening, voor wie er op zit te wachten: apparaten veroorzaken geen storing, gebruikers veroorzaken storing. Als iemand een Baofeng koopt en daarmeen op politiefrequenties gaat zitten blaten (kan in Nederland natuurlijk niet meer met C2000, maar in Amerika is alles nog analoog), dan is dat niet de schuld van het apparaat. Alsof een (echte) amateur niet zelf iets kan bouwen wat op die frequenties werkt: Zie alle synthesizers met Si570 of Si5351. Experimenteren en modificeren is nou juist wat radio amateurs onderscheidt van communicatie amateurs. Ja, ik ben het er mee eens dat het een hoop PI2NOS koekwausen zal schelen als die niet meer voor €35 een Baofeng kunnen kopen. Maar je ontneemt amateurs de ruimte om te modificeren en experimenteren met dit soort goedkope SDR radio's. Die prijs vind ik te hoog.