Novice verschillen in Europa

CEPT=logo

CEPT=logoZowat elk land in Europa hanteert wel andere frequentietoewijzingen voor de CEPT Amateur Radio Novice licentie en dat kan een probleem opleveren als je op reis gaat. Gelukkig heeft de Duitse amateurvereniging DARC een handige lijst gepubliceerd die je als naslagwerk kunt gebruiken.

 

 

De DARC zegt daarover (Nederlandse licentieklassen ingevoegd):

De CEPT licentie is gebaseerd op het idee dat als je tijdelijk in een ander land verblijft, je je radio hobby uit mag oefenen zonder dat je een gastlicentie voor dat land aan hoeft te vragen. Er zijn twee CEPT aanbevelingen die in een land van kracht kunnen zijn, mits de aanbeveling vertaald is naar nationale wetgeving.

De CEPT aanbeveling T / R 61-01 beschrijft de CEPT Radio Amateur Licentie. Deze komt overeen met onze F-licentie (Duitse klasse A). De CEPT aanbeveling ECC / REC / (05) 06 betreft de CEPT Novice Radio Amateur Licentie. En die komt overeen met onze N-licentie (Duitse klasse E).

De lijst die je hieronder kunt downloaden geeft de parameters (frequentiegrenzen, maximale vermogens, te gebruiken modes, enz.) voor kort verblijf in de respectievelijke landen.

Naast de Europese landen geeft de DARC ook de parameters voor Amerika, Australië en Zuid-Afrika. Het is interessant om te zien dat N-houders ondanks alle inspanningen van de diverse amateurorganisaties niet uit mogen komen in populaire vakantielanden als Frankrijk, Griekenland en Spanje (geen CEPT Novice implementatie)

De lijst vind je HIER .