Ook Montenegro op 60m

Montenegro

MontenegroDe Montenegro Amateur Radio Pool (MARP) bevestigt een nieuwe update van het Montenegro National Frequency Plan (p. 37) door het AT van Montenegro, EKIP, waarin een nieuwe band vermeld wordt op 5 MHz/60m, en wel de WRC-15 toewijzing op secundaire basis van 5351.5 – 5366.5 kHz met 15W EIRP.

 

 

Daarmee breidt het aantal landen dat toegang heeft tot 60m zich gestaag uit. De eigenschappen van de 60m band liggen een beetje tussen die van 80m en 40m in: de band werd altijd al van strategisch (militair) belang geacht omdat deze band onder de meeste omstandigheden nog mogelijkheden biedt voor communicatie over afstanden van 50 – 650 km, ook als dat op 40m door een lage MUF (zoals nu vaker het geval is met die lage zonnevleknummers) of op 80m door absorptie door de D-laag niet lukt.

De beste resultaten bereik je met een NVIS antenne: Near Vertical Incidence Skywave, waarbij de zendenergie zo vertikaal mogelijk opgestraald wordt (een horizontale antenne op een kwart golflengte boven de grond bijvoorbeeld).

De bandbreedte van 15kHz op 60m laat niet veel ruimte voor SSB QSO's, maar het maakt het wel een uitstekende uitwijkmogelijkheid voor het weekend om de eeuwige contestterreur te ontwijken. De moeite waard om het eens te proberen.