Wijzigingen in toewijzingen

Gewoon, spectrumZo hier en daar wordt er in verschillende landen wat wijzigingen aangebracht aan de toewijzingen voor radio amateurs. Soms gunstig, soms ook niet. Hier een paar recente aankondigingen van wijzigingen.

De IJslandse radio amateurvereniging heeft op 4 december van hun AT (PTA) een positief bericht ontvangen op hun verzoek om de toestemming voor het gebruik van het segment 1850-1900 kHz in internationale contesten in 2021 te verlengen.

Die toestemming geldt voor de volgende wedstrijdjes:

CQ WW 160 meter competition, CW, 29.-31.1.2021.
ARRL International DX Competition, CW, 20.-21.2.2021.
CQ WW 160 meter competition, SSB, 26.-28.2.2021.
ARRL International DX competition, SSB, 6.-7.3.2021.
CQ WW WPX competition, SSB, 27.-28.3.2021.
CQ WW WPX competition, CW, 29.-30.5.2021.
IARU HF World Championship, CW / SSB, 10.-11.7.20212.
CQ WW DX competition, SSB, 30.-31.10.2021.
CQ WW DX competition, CW, 27.- 28.11.2021.
ARRL 160 meter competition, CW, 3.-5.12.2021.

Deze toestemming is tot stand gekomen met volledige instemming van het Maritime Watch Center, die primaire gebruiker is van deze frequenties. Het gebruik is onderhevig aan dezelfde regels als gelden voor het frequentiespectrum van 1810-1850 kHz dat binnen de toewijzing valt, maar de PTA voegt daar de volgende eisen aan toe: (a) De toestemming geldt alleen tijdens de gemelde internationale wedstrijden (zie boven); (b) F gelicentieerden mogen het volledige vermogen tot 1kW gebruiken. N-gelicentieerden mogen dezelfde frequenties gebruiken, maar met een maximum vermogen van 10W.

Zo zonde dat een kostbaar stukje spectrum wél toegestaan wordt voor volledig zinloze radiowedstrijdjes, maar niet voor b.v. propagatie onderzoek.

Ander goed nieuws uit IJsland. Op 7 december liet het AT daar (PTA) weten dat het verzoek tot vernieuwing van de toestemming voor het gebruik van de 70.000-70.250 MHz band is goedgekeurd.

De experimentele vergunningen zijn nu verlengd voor de komende twee jaar, tot 31 december 2022.

Net als eerder zijn de volgende regels van toepassing:

(1) Maximale bandbreedte is 16 kHz. Geen modebeperkingen verder;
(2) Het maximale uitgestraalde vermogen is 100W;
(3) De toestemming is onderhevig aan onderbreking door andere elektronische communicatie activiteiten waarop de uitzendingen onmiddellijk gestopt dienen te worden, en
(4) Roepnamen dienen aan het begin en eind van de uitzending uitgezonden te worden en op regelmatige intervallen tijdens een verbinding.

Slechter nieuws uit Australië, waar het Ministerie van Defensie een verzoek tot gebruik van de 60m band torpedeerde:

“Inzendingen ter ondersteuning van optie 4, die zich verzette tegen amateurgebruik van de band, werden ontvangen van het ministerie van Defensie en 2 andere gebruikers. De openbare inzending van Defensie ondersteunde geen toewijzing, op basis van het volgende argument:
… Deze frequentieband ondervindt al spectrumcongestie, wat een negatief effect heeft op de capaciteit van defensie. Daarom kan Defensie geen verdere toename van spectrumcongestie accepteren door de introductie van amateurdiensten.”

Tuurlijk. 15kHz spectrum delen met amateurs en heel de Australische Defensie kan niet meer fatsoenlijk werken. Maar goed, amateurs betalen nou eenmaal niet voor spectrum dus ze zullen het er mee moeten doen.