Magnetron Malloten

Magnetron
Deze jongens uit Luhansk of Lugansk, voorheen bekend als Voroshilovgrad, een stad in het oosten van Oekraïne, leven graag gevaarlijk! In het kader van Don’t try this at home, een filmpje over het spelen met een magnetron.

De magnetron (feitelijk een UHF-generator) straalt elektromagnetische golven uit van 800 Watt UHF-energie, op een frequentie van 2450 MHz. Probeer je eens voor te stellen dat één magnetron evenveel straling kan produceren als 10.000 Wi-Fi routers, 5000 mobiele telefoons of 30 mobiele GSM-masten! Om te voorkomen dat dit vermogen uit magnetrons ontsnapt, zijn er in magnetrons dubbele stalen beschermkappen aangebracht. Denk erom: UHF-straling met dit vermogen kan je gezondheid schaden. Daarnaast kan de hoogspanning van de magnetronoven dodelijk zijn. UHF-straling heeft op apparaten veel meer invloed dan op mensen en dieren. Zelfs wanneer apparaten 10 meter van een (opengewerkte) magnetron verwijderd waren, gingen ze kapot. Een TV en een audiosysteem maakten vreemde ratelende geluiden. Een mobiele telefoon verloor de verbinding en uiteindelijk werkte hij niet goed meer. De magnetron beïnvloedde vooral Wi-Fi-routers. Toen de magnetron te dicht bij het audiosysteem geplaatst werd, begon hij te vonken en uiteindelijk explodeerde hij! Bij nadere beschouwing bleek dat een condensator in de schakeling was opgeblazen.

Zie hier hoe deze jongens met een magnetron gingen stoeien.