FT8 populairste amateur mode

Digitale troepHet ClubLog Blog meldt dat FT8 verbindingen een indrukwekkende 84% uitmaakte van de 1.777.945 amateur radio verbindingen in de 50 MHz band die op ClubLog ingevoerd zijn tussen 1 maart 2020 en 26 maart 2021.

Michael Wells G7VJR merkt op: “Met de vaak sporadische aard van de openingen op 6 meter, is het gemakkelijk om de voordelen te zien van alle activiteit die eenvoudig te vinden zijn in een smal segment van de band, en natuurlijk het signaal-ruisvoordeel van de modus is aantrekkelijk.”
https://g7vjr.org/2021/03/ft8-and-the-6m-band/

Op andere banden is FT8 echter niet zo populair, over alle banden vertegenwoordigde FT8 slechts 51% van de 66,4 miljoen contacten die in 2020 werden geregistreerd, zie het cirkeldiagram op
https://ei7gl.blogspot.com/2021/03/latest-stats-from-clublog-website-show.html

“Slechts” 51%. Meer dan de helft van alle verbindingen zijn dus nu fuck-and-forget verbindingen. Zonder dat je weet hoe de operator aan de andere kant heet, wat voor vermogen hij gebruikte, wat voor antenne, wat voor set; nee, -17dB is alles wat je van hem/haar weet. Ik mag toch hopen dat we wat meer aandacht gaan besteden aan de menselijke interactie binnen onze hobby (zeker in deze tijd) en dus die 51% verbindingen wat naar beneden gaan bijstellen door weer eens CQ te geven in CW of SSB, en een QSO te maken in plaats van een computerhandshake, want meer is FT8 niet.