AX prefix illegaal verklaard

acmaHeibel in Australië (en dat is geen titel uit de Bob Evers serie, HI). Amateurs daar dachten toestemming te hebben om AX als prefix te gebruiken, ter gelegenheid van het overlijden van Queen Elisabeth. Maar ACMA (het lokale AT) denkt daar anders over.

Het Wireless Institute of Australia (WIA) zegt daar het volgende over op Facebook:

Verduidelijking bij gebruik van AX-prefix:

Er zijn enkele nutteloze uitspraken gedaan door een splintergroep van AR over een voorstel om het AX-voorvoegsel te gebruiken voor de herdenking van de recente dood van koningin Elizabeth II.

Deze uitspraken hebben voor veel verwarring gezorgd en als hun voorstel wordt gevolgd, zal dit ertoe leiden dat radioamateurs illegaal opereren en vervolging riskeren.

De voorschriften met betrekking tot het gebruik van het AX-voorvoegsel blijven ongewijzigd en staan bij deze gelegenheid GEEN legaal gebruik toe.

Hoewel het een historisch belangrijke en plechtige gebeurtenis is die een gepaste herdenking waard is, is het formele advies van ACMA over deze kwestie heel duidelijk dat het NIET LEGAAL is om het AX-voorvoegsel bij deze gelegenheid op dit moment te gebruiken – ongeacht of het een grote of kleine inbreuk is .

De WIA verwijst naar een zogenaamde “splinter AR-groep” maar noemt deze nadrukkelijk niet. De nationale vereniging waarnaar ze verwijzen is de Radio Amateur Society of Australia (RASA)

Kortom: hoor je AX-stations, dan zijn ze in deze context illegaal. Details over deze verwarring lees je HIER.