China treft voorbereidingen voor nieuwe amateursatelliet

Ook zo'n vliegend melkpakChina bereidt zich voor op de lancering van een nieuwe amateur-radiosatelliet die in een baan om de aarde gebracht gaat worden.

 

De CAS-10 amateurradiosatelliet gaat begin november de ruimte in vanuit het Chinese Wenchang Satellite Launch Center, waar hij naar het Tiangong-ruimtestation zal worden gestuurd aan boord van het Tianzhou-5-vrachtruimtevaartuig. De satelliet, die een V/U lineaire transponder draagt, zal ergens na zijn inzet vanaf het ruimtestation rond 15 december operationeel worden. Verwacht wordt dat de transponder gedurende de hele levensduur van de satelliet de hele dag zal werken, met behulp van een VHF-uplink en UHF-downlink met een bandbreedte van 30 kHz. CAS-10 is ook uitgerust met een camera. Amateurs kunnen DTMF-commando’s sturen om foto’s te downloaden die door de camera zijn gemaakt en zijn opgeslagen in het flashgeheugen van de satelliet. Satelliettelemetriegegevens worden verzonden via morsecode.

Voor meer details en frequenties, zie de site van Amsat UK.