OTHR storingen op 10m

De 10 meter band is de laatste 10 dagen open omdat het zonnevlekkengetal regelmatig boven de 100 is. Er is een hoop DX te werken, maar de storingen van ‘Over The Horizon Radars’ zijn verontrustend en blokkeren het maken van QSO’s.

Het geluid van de OTHRs is te horen van 28100 kHz tot 29000 kHz. Alle DXers over de hele wereld maken zich zorgen over deze storing. Het verzoek aan alle 10-meter fans is om dit aan de wereldorganisatie te melden (via je vereniging b.v.), zodat deze stoorders op de 10 meter op de een of andere manier tot stoppen gedwongen kunnen worden. Meestal ligt de oorzaak bij militaire machten en die zullen zich echt geen zorgen maken over amateurradio, maar niets doen is geen optie.

Dit was ook al het geval tijdens Solar Cycle 24, maar nu aan het begin van deze Cycle 25 blokkeert de OTHR-storing de QSO’s op 10 meter. Tijdens de koude oorlogsjaren was er storing die bekend stond als “Woodpecker” -radars.