HAMSci publiceert eerste gegevens van zonsverduistering

EclipsDe burgerwetenschapsgroep HAMSci heeft recent zijn allereerste waarnemingen over de zonsverduistering en de impact ervan op de voortplanting van radiosignalen vrijgegeven.

Er is nog steeds genoeg voor onderzoekers om te bestuderen, maar gegevens van meer dan 52,7 miljoen radiosignalen die op 8 april binnenkwamen van WSPRNet, PSKReporter en het Reverse Beacon Network bieden onderzoekers vroege inzichten in de impact van de zonsverduistering op de ionosfeer. Online gepubliceerde rapporten geven aan dat de condities verbeterden op de 1,8, 3,5 en 7 MHz-banden, een effect dat duidt op minder absorptie in de D-laag. Communicatieproblemen op korte afstand op de 14, 21 en 28 MHz-banden suggereerden een lagere elektronendichtheid in de atmosfeer . De burgerwetenschappelijke onderzoeksgroep HAMSci bestudeerde de gegevens die tijdens de Eclipse QSO Party tussen 1800 en 2100 UTC verzameld waren.

Over tijd gesproken: een Dopplerverschuiving die slechts een paar cycli per seconde duurde, veroorzaakte in de Verenigde Staten een kleine verandering in de frequentie van de uitgezonden tijdsignalen op radiostation WWV (de Amerikaanse DCF77 -red), dat wordt beheerd door het National Institute of Standards and Technology. Volgens een online gepubliceerd rapport heeft de verandering er niet voor gezorgd dat iemand de juiste tijd van de dag verloor. De verandering werd vergeleken met normale variaties die optreden tussen dag en nacht.

 

Geef een reactie