Met voor-vervorming een beter zendsignaal

Het draait allemaal om voorvervorming (pre-distortion) – zo zou je het FlexRadio-banket kunnen samenvatten dat op de agenda stond voor het bezoek van het DARC-team aan Hamvention.

 

Dit vond vrijdagavond plaats buiten het expositiecentrum Hamvention in een hotel in de buurt van Dayton. Naar schatting 100 gasten woonden de gastlezing van Rob Sherwood, NC0B bij. Rob is een gepassioneerd meettechnicus en houdt zijn zogenaamde Sherwood-lijst bij, waarin hij de historische radioapparaten op de markt met elkaar vergelijkt.

Deze lijst wordt momenteel aangevoerd door de Yaesus FT-101DX (http://www.sherweng.com/table.html). ‘We delen allemaal dezelfde banden’, was de titel van zijn eerste lezingdia. Zijn stelling: “Concurrentie heeft ervoor gezorgd dat amateurradio-ontvangers door de jaren heen steeds beter zijn geworden, waarom de zenders niet ook?” De redactie is op de hoogte van Japanse amateurradiozenders die een hoge mate van oscillator- of faseruis in de hardware hebben, waardoor het zendsignaal wordt beïnvloed. In de FM-contest bij het gebruik van eindversterkers kan iedereen zich voorstellen wat dat betekent. Hoewel veel zenders tegenwoordig out-of-the-box bruikbaar zijn, valt er nog steeds iets te optimaliseren. Het magische woord in deze context is voorvervorming van het zendsignaal voordat het naar de eindtrap wordt gestuurd. Het signaal wordt real-time vervormd (bewerkt is wellicht een betere term) zodat het resulteert in een duidelijk zuiver signaal met de karakteristieke curve van de gebruikte eindversterker. Rob Sherwood liet dit op meer dan indrukwekkende wijze zien in dia’s. Dit is ook tegen de achtergrond dat de Amerikaanse amateurradiovereniging ARRL ooit haar initiatief voor schone signalen aankondigde. Belangrijkste boodschappen: Elimineer CW-keyclicks met behulp van software en verminder SSB IMD-splatter door voorvervorming. Iedereen met een watervaldisplay zal je dankbaar zijn. Naast deze inzichten van Rob Sherwood, NC0B, bestond het banket ook uit gedetailleerde presentaties van de nieuwe 8000-serie van FlexRadio, gevolgd door een kleine prijsuitreiking.

 

Geef een reactie