5G-veiling wéér uitgesteld

5g_new_logoDe kans dat KPN, Vodafone en Odido (T-Mobile – red.) begin volgend jaar nieuwe 5G-frequenties kunnen gebruiken, is verkeken. De belangrijke 5G-veiling is opnieuw vertraagd. Telecomproviders balen van het uitstel; ze vrezen dat Nederland zijn status als land met de beste mobiele netwerken verliest.

Door de nieuwe vertraging wordt de situatie voor de telecomaanbieders steeds nijpender. De hoeveelheid mobiel internetverkeer in Nederland groeit met 30 tot 50 procent per jaar. Ook willen Nederlanders steeds sneller internet op hun telefoon.

Om aan die vraag te kunnen voldoen, moeten de providers hun netwerken steeds verder vergroten. Dat kan voor een deel op de huidige frequenties, door bijvoorbeeld nieuwe antennes te plaatsen. Maar er is een grens aan de capaciteit die momenteel aan de netwerken kan worden toegevoegd.

Voor verdere uitbreiding zijn meer radiofrequenties nodig. Die frequenties komen eind dit jaar eindelijk vrij. Maar nu gooit de aanpassing van het zogenoemde Nationaal Frequentie Plan (NFP) roet in het eten.

Het was oorspronkelijk de bedoeling dat de Rijksdienst Digitale Infrastructuur (RDI) voor het einde van dit jaar de nieuwe 5G-frequenties in de 3,5GHz-band zou veilen. “Een veiling dit jaar behoort niet meer tot de mogelijkheden”, bevestigt een woordvoerder van de RDI aan NU.nl. “Een nieuwe datum voor de veiling is nog niet bekend.”

Verschillende partijen hebben volgens het ministerie van Economische Zaken en Klimaat beroep aangetekend tegen de aanpassing van het NFP. “De beroepszaak wordt op 11 en 12 oktober behandeld door de rechtbank”, vertelt een woordvoerder van het ministerie. “Pas daarna kunnen wij meer duidelijkheid geven over het moment dat er geveild kan gaan worden.”

KPN, VodafoneZiggo en Odido balen ervan dat de veiling verdere vertraging oploopt. “Deze veiling had al lang plaatsgevonden moeten hebben”, reageert een woordvoerder van KPN. “We lopen een paar jaar uit de pas met andere landen in Europa en nog altijd is er veel onduidelijkheid.”

“De 3,5GHz-band is voor ons bijzonder belangrijk en een wezenlijk onderdeel van de ontwikkeling van ons netwerk”, zegt een woordvoerder van VodafoneZiggo. “Wij hopen dat deze op korte termijn beschikbaar wordt voor landelijke mobiele communicatie.”

Nederland gaat volgens een woordvoerder van Odido prat op zijn wereldwijde toppositie. De mobiele netwerken in ons land zijn de beste ter wereld. “Maar door de grote vertraging van deze veiling staat die positie op het spel.”

De nieuwe radiofrequenties zijn volgens Odido hard nodig. Niet alleen om het almaar stijgende mobiele internetverkeer te kunnen verwerken, maar ook om nog sneller mobiel internet mogelijk te maken. Dat is volgens de provider vooral belangrijk voor de Nederlandse industrie.

Hoewel de veiling al veel vertraging heeft opgelopen, onderstrepen KPN en VodafoneZiggo dat de veiling niet overhaast moet worden gehouden. In de veilingplannen zitten volgens de providers nog veel onzekerheden die eerst moeten worden weggenomen.