Starlink verliest 270 satellieten in 2 maanden

SatellietSpaceX heeft sinds mei veel satellieten verloren. Er zijn dagen waarop er twintig of meer verbranden. De redenen hiervoor zijn volgens Golem.de onbekend.

Een mogelijke reden zouden elektrisch geladen waterstof- en heliumatomen kunnen zijn die tijdens de hevige zonnestormen van de afgelopen maanden zijn ontstaan ​​en die de elektronica aan boord van de satellieten kunnen hebben beschadigd.

DARC-HF-spreker en ruimteweerwaarnemer Tom Kamp, DF5JL: “Er is nog een andere mogelijke factor….”

“De baan van de Starlink-satellieten is bewust heel laag gekozen om mogelijke botsingen te voorkomen. Dit maakt ze gevoelig voor zonnestormen. Begin februari 2022 ontstonden na de inzet van 49 Starlink-satellieten overeenkomstige problemen, waarbij uiteindelijk het grootste deel van de satellieten in de atmosfeer van de aarde verbrandde. SpaceX noemde expliciet een geomagnetische storm als oorzaak.”

Een uitbarsting in het zonnevlekkengebied AR2936 eind januari resulteerde in een massa-ejectie, een zogenaamde CME (Coronal Mass Ejection). Twee dagen voor de lancering raakte deze deeltjeswolk het magnetische veld van de aarde. Aanvankelijk veroorzaakte dit geen bijzondere geomagnetische verstoringen. Toen de aarde echter vol door de CME ging, ontwikkelden zich geomagnetische stormen.

“Dit werd vastgelegd door de Starlink-satellieten. Volgens SpaceX ontdekten de GPS-apparaten aan boord dat de atmosferische weerstand tot 50 procent hoger was dan bij eerdere lanceringen. Uiteindelijk resulteerde dit in het verbranden van 40 van de 49 satellieten.”