Experimenteel laagdoorlaatfilter debuteert in Londen

Kommaarop!

Een heel nieuw soort HF-filter is onlangs geïntroduceerd door een defensiebedrijf in Zweden om te helpen bij militaire communicatie.

 

Het wordt het Ultra-Lightweight Camouflage Screen-Frequency Selected Surface genoemd en introduceert een nieuwe mogelijkheid voor de communicatie van soldaten in het veld. Het is een filter dat bepaalde radiofrequenties door het gaas van een camouflagenet laat gaan dat militaire voertuigen beschermt. Het systeem, dat nog niet in gebruik is, werd eerder deze maand geïntroduceerd door het Zweedse defensiebedrijf Saab.

Saab zegt dat het vermogen van camouflagenetten om de detectie van apparatuur door vijandelijke sensoren te verminderen tot nu toe ook de doorgang van GPS-signalen en andere communicatie heeft verhinderd, waardoor soldaten in gevaar zijn gekomen die vervolgens uit camouflagedekking moeten komen om bepaalde taken uit te voeren. Soms betekende dat zelfs dat antennes door het gaas moesten worden gestoken om signalen te verzenden of te ontvangen.

Johan Jersblad, een senior ontwikkelingsingenieur van Saab, vertelde verslaggevers dat het oppervlak fungeert als een laagdoorlaatfilter, waardoor verzonden of ontvangen signalen door het camouflagescherm kunnen dringen, waarbij het scherm het vermogen behoudt om niet te worden gedetecteerd door radar die op hogere frequenties werkt.

Het oppervlak was te zien voor bezoekers op de DSEI Defense Exhibition die van 12 tot 15 september in Londen werd gehouden.