Amerikaanse overheid blokkeert opduiken van Titanic’s radioapparatuur

In het laatste hoofdstuk over controversiële bergingsoperaties bij het wrak van de Titanic vecht de Amerikaanse regering de plannen aan van een bedrijf dat de draadloze telegraaf van de gedoemde oceaanstomer wil bergen.

De geplande berging van de Marconi draadloze telegraaf uit het wrak van het gedoemde luxe schip Titanic wordt geblokkeerd door de Amerikaanse regering, daarbij verwijzend naar federale wetgeving en een overeenkomst met Groot-Brittannië dat het schip als een graf moet worden behandeld.

Het bergingsbedrijf RMS Titanic Inc., gevestigd in Georgia, had het plan aangekondigd om in mei volgend jaar de wraklocatie te bezoeken om voorwerpen te bergen – waaronder de radio en telegraaf die werden gebruikt om de noodoproep in 1912 te verzenden.

Advocaten van de Amerikaanse regering beweren dat de expeditie een pact met Groot-Brittannië zou schenden dat het wrak als een gedenkteken classificeert. De regering beweert ook dat de bergingstocht in strijd zou zijn met de bescherming die het Amerikaanse Congres aan de Titanic-site heeft verleend. Het bedrijf RMS Titanic heeft bijzondere belangstelling voor de Marconi-kamer, van waaruit berichten in morsecode werden verzonden, waarin gemeld werd dat het schip beschadigd was nadat het een ijsberg had geraakt in de Noord-Atlantische Oceaan terwijl het onderweg was naar New York vanuit Southampton, Engeland.

RMST, dat eerder door de rechtbank reddingsrechten had gekregen, zei onlangs tegen Associated Press: “Het bedrijf zal zijn werk voortzetten en de nagedachtenis en erfenis van de Titanic, haar passagiers en bemanning respectvol bewaren voor de toekomstige generaties.” Het bedrijf is van plan de radio in een tentoonstelling te plaatsen die het verhaal vertelt van het vergane schip. In mei 2020 gaf de rechtbank RMST toestemming om de radio terug te halen vanwege de historische betekenis ervan, maar de Amerikaanse regering betwistte de plannen voor de expeditie dat jaar. De expeditie werd afgeblazen.