Bamiporto’s onderschept?

Porto

portoOeps… Denk je eindelijk een goedkope bron voor portofoons gevonden te hebben, gaat men ineens scherper controleren aan de grenzen of apparatuur wel van de juiste keurmerken voorzien is.

 

 

In het handelscircuit duiken recentelijk verhalen op dat apparatuur die uit China komt, momenteel verscherpt gecontroleerd wordt op de eisen die aan dat soort apparaten gesteld worden. Al eerder schreven wij dat het conformatiekeurmerk "CE" schertsend vertaald wordt als "Chinese Export " en er kennelijk weinig controle op is. Dat lijkt nu toch veranderd.

Sinds 1 december 2002 is er een document, de "Aanwijzing Telecommunicatiewet ", waarin richtlijnen staat voor wat betreft de handhaving van de Telecommunicatiewet. Interessant daarbij is de laatste bullet in artikel 4.3, waarin letterlijk illegale portofoons genoemd worden ("Radiozendapparaten die niet aan de (technische) eisen voldoen die zijn aangelegd en gebruikt worden door anderen dan illegale omroepzenders, zoals bijvoorbeeld illegale portofoons"). Nu bestaat die aanwijzing dus al bijna 9 jaar, en de verloopdatum is notabene 8 september 2011 (vandaag). Maar om een of andere reden lijken goedkope portofoons ineens onder een vergrootglas te liggen en worden pakketjes bij de douane opengemaakt en in beslag genomen als de conformiteitsverklaring er niet bij zit (CE-markering).

Houd hier dus rekening mee als je portofoons op laat sturen vanuit China of aanverwante landen: vergewis je ervan dat de CE markering voor Europa op het apparaat aanwezig is; anders loop je het risico dat je pakje aan de grens onderschept wordt.