Uitbreiding 40m voor Zuid-Afrika

SouthAfrica flag

SouthAfrica flagUitbreiding 40m voor Zuid-Afrika

Afgelopen Woensdag werd de langverwachte uitbreiding van de 40 meter band in Zuid Afrika eindelijk aangekondigd in de nationale krant de Government Gazette.

 

Alle Zuid Afrikaanse Radio Amateurs hebben nu volledig toegang tot het spectrum van 7.000 kHz – 7.200 kHz.

Tevens werd in de Gazette de correctie voor de ZR toewijzing in de 20 meter band gepubliceerd. ZR gelicenceerden hebben nu toegang van 14.225 to 14.350 kHz.

De South African Radio League begon de onderhandelingen met ICASA in februari 2008. Er is een lange weg afgelegd maar uiteindelijk mag het resultaat er zijn. “Dit zijn de voordelen waar alle radio amateurs van profiteren, met de SARL als de nationale vertegenwoordiging van alle radio amateurs in Zuid Afrika. Het is een schande dat er nog steeds amateurs zijn die geen lid zijn van de SARL en altijd vragen wat de SARL nou helemaal voor ze doet als ze lid worden”, zegt de voorzitter van de SARL, Rassie Erasmus, Z1YT. Hij was de eerste die een QSO maakte met ZS6AKV op 7.150 kHz.

Dit is de eerste van een serie regelingen waar de SARL met ICASA aan werkt. Ook in Nederland hoor je regelmatig amateurs zich afvragen wat het nut van de vereniging(en) is/zijn. Afgevaardigden van de verenigingen zijn wel de gesprekspartners in dit soort discussies. Mede daardoor hebben we in Nederland redelijk moeiteloos de 40m uitbreiding erbij gekregen. Op andere vlakken gaat het nog niet zo vlot als we zouden willen – ik noem maar even 500kHz en 70MHz – maar als eenling krijgen we het zeker niet voor elkaar. Vanaf heden kan je Zuid Afrika in elk geval werken in de hele 40m band.