Wat kan ik met die RSS knoppen?

Q:Wat kan ik met die RSS knoppen?

A: Die kunnen heel handig zijn. RSS feeds zijn eigenlijk samenvattingen van de nieuws items op een site. Of wat een site eigenaar verder ter beschikking wil stellen. Een RSS feed bestaat altijd uit Items. Een Item heeft weer een link en een description (beschrijving). Wil je bijvoorbeeld op de hoogte gehouden worden van het nieuws op PI4RAZ, installeer dan een RSS feedreader. Dat is een programmaatje wat steeds de door jou ingestelde links checkt. Wordt er een nieuw nieuws item geplaatst, dan verschijnt er een popup op je scherm wat je direct op de hoogte stelt van het nieuwe item. Je hoeft dus niet steeds in te loggen om nieuws te checken. 

RSS readers zijn er in soorten en maten. Ze zijn er bijvoorbeeld browser (HTML) georienteerd:

Bloglines is er bijvoorbeeld een. Evenals NewsIsFree. Daarnaast zijn er ook programma's die je moet installeren: FeedDemon is er zo een. De testversies zijn (waren?) gratis, maar voor de uiteindelijke versie zal betaald moeten worden. Dan is er nog Feedreader ; een bekende gratis Windows reader voor alle gangbare RSS feeds. Ik gebruik deze zelf ook; het programma ondersteunt vele talen waaronder Nederlands. Vergeet niet bij het installeren alle voorgeinstalleerde feeds uit te vinken! Anders ontvang je honderden berichten… Verder is er BottomFeeder welke voor zowel Linux, Windows als MAC geschikt is. En als laatste tip Awasu , met een gratis versie maar ook een betaalde versie met meer mogelijkheden. Het is zeker de moeite waard er eens mee te spelen. Niet alleen kan je PI4RAZ toevoegen aan je nieuwsfavorieten, maar ook bijvoorbeeld nu.nl of de telegraaf. Klik op het RSS logo'tje op de desbetreffende site en voeg de link die in je browser verschijnt toe aan je favorieten.