Kerstverlichting beinvloedt WiFi

Lampies

LampiesKerstverlichting beinvloedt WiFi

Volgens de firma AirMagnet inc ., die recent een onderzoek heeft uitgevoerd naar de signaalsterkte van WiFi accesspoints in een standaard kantooromgeving voor- en nadat de kerstverlichting was opgehangen, hebben de sfeervolle kerstlampjes een rampzalige invloed op de signaalsterkte van de accesspoints.

AirMagnet's meetresultaten lieten zien wat de gevolgen waren van het ophangen van kerstverlichting in een kantoor:

  • Afname van de signaalsterkte met 25%
  • Bereik nam af met een derde
  • Op sommige plekken dips in het signaal wat het geheel nog eens 10% verslechterde

De gebruikers ondervonden slechtere en zelfs wegvallende verbindingen, wat de systeembeheerders voor een raadsel stelden. Overigens geven zij aan dat elke verandering in een wireless omgeving voor problemen kan zorgen: van het plaatsen van een magnetron tot het opstellen van metalen boekenplanken. Daar kunnen wij als radio-amateurs wel iets bij verzinnen ja. Niet geheel toevallig levert de firma apparatuur om de signaalsterkte van WiFi accesspoints te kunnen meten…

Maar het is wel een punt om over na te denken: al die knipperende kerstverlichtingen kunnen uiteraard schakelstoringen veroorzaken, om maar te zwijgen over de elektronische speeldozen die in deze dagen massaal kerstliederen uitbraken. Let eens op Uw ontvangers de komende dagen en meldt Uw bevindingen in het forum. Ik ben erg benieuwd of er inderdaad een toename van storing te constateren is in zowel WiFi verbindingen als HF ontvangst.