G4FON Morse Trainer V9

cw key

CW-keyG4FON Morse Trainer V9

Vreemd genoeg mag morse sinds de afschaffing ervan zich verheugen in een toenemende belangstelling. Het probleem is natuurlijk hoe ermee te beginnen. Vroeger zond PI4AA nog cursussen uit, en kon je cassettebandjes bestellen om het  opnemen te trainen. Met de komst van de computer verschenen al gauw de eerste programma's voor amateurs om morse te oefenen. Maar hedentendage is de trainer van G4FON wat mij betreft onverslaanbaar in mogelijkheden. En nu is versie 9 uitgebracht.

 

Het programma van G4FON werkt volgens de KOCH methode. Daarbij worden de letters meteen op de gewenste eindsnelheid geseind, bijvoorbeeld 12 woorden per minuut, maar wordt de ruimte tussen de letters in eerste instantie groot genomen, en naarmate de vaardigheid toeneemt, verkleind. De andere methode is de tel-methode, waarbij netjes een punt 1 tel is, een streep 3 tellen, pauzes tussen punten en strepen 1 tel, tussen letters 3 tellen en tussen woorden 7 tellen. Naarmate de vaardigheid toeneemt, gaat het tellen sneller. Van beide methoden zijn voor- en tegenstanders. Mijn mening is dat mensen zonder enig muzikaal gevoel beter de tel-methode kunnen gebruiken, en degenen die wel enigzins ritmegevoel hebben, zullen prima met de Koch methode uit de voeten kunnen.

Bij het programma van G4FON kan je beginnen met het trainen van minimaal 2 tekens. Zodra je die kunt onderscheiden, kan je het aantal tekens opvoeren totdat met 40 tekens het maximum is bereikt. Zodra je 40 tekens beheerst, kan je het programma QSO's laten simuleren, random code's laten genereren, of willekeuring (engelse) woorden laten seinen. Ook kunnen textfiles geseind worden, en met versie 9 zelfs word-documenten.

Naast het gewone woordjes seinen, kan de training aangepast worden aan de echte omstandigheden door S3, S5, S7 of S9 ruis toe te voegen. Ook de signaalsterkte kan veranderd worden van S1 t/m S9, en om het nog moeilijker te maken kan een snelle of langzame QSB toegevoegd worden. Verder kunnen er effecten aan de toon toegevoegd worden zoals Chirp (oost-europese schuiftrompet), Straight Key (een handklopper, dus onregelmatig schrift), QRM (andere stations naast je "frequentie"), Pitch Dither (wiebeltoon) en tot slot Variable Weight, ofwel: onregelmatige verhouding tussen punten, strepen en pauzes.

Kortom: als je iets aan morse wil gaan doen, is dit het programma om het mee te gaan leren. Het is te downloaden van G4FON's website , maar U vindt de site ook in de links op deze site, onder Radio Algemeen.