Draadloze laders

Draadloze laders

Lege accu's van je mobiele telefoon komen altijd op ongelegen momenten. Bijvoorbeeld als je op het vliegveld iemand moet ontmoeten. En dan ligt de lader die je in de auto kunt gebruiken, natuurlijk nog thuis. Maar binnenkort is er een oplossing. Auto-accessoirefabrikant Visteon zei vrijdag dat het een product ontwikkeld heeft wat apparaten draadloos kan laden.

Zij hopen de techniek via allerlei afzetkanalen – waaronder de autobranche – te gaan afzetten in 2007. De techniek, eCoupled , is ontwikkeld door Fulton Innovation en kan apparaten opladen via een apparaatje wat je op het boordnet van de auto aan kunt sluiten. Het apparaatje past dan in de bekerhouder. Het is in staat om camera's of telefoons draadloos te laden door deze op het apparaat te plaatsen, of binnen een afstand van 2,5cm (1 inch).

Zodra draadloze voedingstechnieken geaccepteerd worden, zullen consumentenproducten geen snoeren en/of laders meer nodig hebben. Het maakt het voor Motorola bijvoorbeeld, die nu met Visteon en Fulton werkt aan het productierijp maken van de techniek, mogelijk om waterdichte telefoons en camera's te maken waar deze apparaten nu nog noodgedwongen een connector hebben om geladen te kunnen worden.

De techniek is gebaseerd op inductie (gebruikt mijn elektrische tandenborstel overigens al jaren). De fabrikanten streven er naar draadloze oplaadpunten standaard in auto's ingebouwd te krijgen, evenals op grotere publieke locaties zoals vliegvelden. Voelt je telefoon of laptop zich wat slap, dan hoef je 'm alleen maar in de buurt van een oplaadpunt te houden. Wellicht ook ideaal voor onze portofoons?

Visteon gaat de techniek demonsteren op de komende Consumer Electronics Show (CES) in Las Vegas van 8 tot 11 januari 2007. Wij zijn benieuwd naar het vervolg…