Diplexer voor 2 en 70

diplexer

diplexerDiplexer voor 2 en 70

In de categorie handige schakelingen is hier de beschrijving van een diplexer voor 2m en 70cm. Je kunt 'm gebruiken om met een dualbander twee verschillende antennes aan te sturen, maar ook om een 2m en een 70cm set op dezelfde antenne gelijktijdig te kunnen gebruiken zonder dat ze elkaar beinvloeden. 

Het begrip Duplexer en Diplexer wordt nogal eens door elkaar gehaald. Daarom voor de duidelijkheid: een duplexer is een ding om binnen dezelfde band een zender en ontvanger te kunnen gebruiken, bijvoorbeeld bij repeaters waar de zender en ontvanger tegelijkertijd binnen dezelfde band en vaak ook nog op dezelfde antenne dienst moeten doen. Een diplexer staat gelijktijdig gebruik op twee verschillende banden toe. Het moge duidelijk zijn dat aan een duplexer technisch veel hogere eisen gesteld worden dan aan een diplexer.

De hier beschreven diplexer is uitermate eenvoudig te maken. Het schema ziet er als volgt uit:

Schema diplexer

Ondanks de eenvoud zijn de specificaties respectabel:

  • Scheiding tussen de banden meer dan 70dB
  • Doorlaatdemping minder dan 0,2dB

Dit alles bij 50 Ohm aanpassing.

Het componentenlijstje is als volgt:

L1 = 1 winding 6mm doorsnee, 1mm verzilverd koperdraad
L2 = zelfde als L1 (90 graden gedraaid t.o.v. L1)
L3 = 3 windingen 6mm doorsnee, 1mm verzilverd koperdraad
L4 = 4 windingen 6mm doorsnee, 1mm verzilverd koperdraad
L5 = zelfde als L3
C1 = folie trimmer 15pf (3-15pf) zie tekst
C2 = zelfde als C1
C3 = zelfde als C1
C4 = folie trimmer 40pf (4-40pf)
C5 = zelfde als C4
3 HF chassis pluggen 50 Ohm (e.g.BNC)
1 metalen behuizing b.v. TEKO 372

De montage is eenvoudig. Zie de foto:

Foto diplexer

Let op de plaatsing van de spoelen. Elke spoel voor dezelfde band is steeds 90 graden gedraaid ten opzichte van de andere spoelen. Dit om magnetische koppeling te voorkomen, die de resultaten van de diplexer negatief zouden beinvloeden. Uiteraard is een goede afregeling heel belangrijk. Wat je nodig hebt is een dummyload en een goede SWR meter die ook inderaad 1:1 aangeeft als er een stuk coax met een dummy aan hangt. De procedure is dan als volgt:

  1. Verbind de dummyload met de gecobineerde 2/70 aansluiting (de dummy moet geschikt zijn voor beide frequenties!)
  2. Zet de SWR meter tussen de 70cm set en de 70cm aansluiting van de diplexer. Regel nu met laag vermogen C1, C2 en C3 af op een SWR van 1:1. Als het klopt, staan C1 en C3 na afregeling ongeveer hetzelfde ingesteld.
  3. Zet nu de SWR meter tussen de 2m set en de 2m aansluiting van de diplexer. Regel nu C4 en C5 af op minimale SWR.
  4. Herhaal stappen 2 en 3 tot geen verbetering meer wordt bereikt (de twee afregelingen beinvloeden elkaar enigzins)

De diplexer is nu gereed voor gebruik.

N.B.: het maximale vermogen wordt bepaald door de condensatoren. Met deze folietrimmers is 50W geen probleem, maar voor grotere vermogens kan je beter luchttrimmers gebruiken.