QRSS – mode vol verrassingen

qrss thumb

qrss thumbQRSS – mode vol verrassingen

Volgens de Q-code voor radio amateurs betekent QRS "Wilt U langzamer seinen?" en deze code werd gebruikt als het tegenstation in CW wel heel erg snel ging. In het kortegolfgebied worden experimenten gedaan met transatlantische verbindingen op soms ultra lage frequenties. Daarvoor wordt CW gebruikt, maar dan een heeeeeel trage vorm ervan. Vandaar de benaming QRSS.

Door gebruik te maken van deze trage variant van morse, in combinatie met de soundkaart van de computer, is het mogelijk om signalen te ontvangen die onder de ruisvloer liggen. De snelheid waarmee gezonden wordt, wordt meestal uitgedrukt in een getal: bijvoorbeeld QRSS-30. Dat wil zeggen dat een punt uit de morsecode 30 seconden duurt. Uiteraard is dat niet meer op het gehoor te nemen. Sterker nog: vaak valt er helemaal niets te horen…

De vermogens die bij QRSS gebruikt worden, zijn vaak uitermate laag: men heeft het dan over milliwatts of zelfs microwatts. De signalen worden zichtbaar gemaakt met een traag scrollend scherm. Zoiets ziet er dan als volgt uit:

Screenshot1

In dit plaatje zijn het cijfer "0" en de letter "C" uit de call W0CH zichtbaar. Dit screenshot van het programma Spectran is genomen door AA4XX op 2 maart 2002. De mode was QRSS30 (30 seconden per dot) en het uitgangsvermogen van de 30 meter zender van WØCH 30  was 1 milliwatt voor deze test.

Andere voorbeelden:

Screenshot1

Hier zijn de letters ANK duidelijk zichtbaar. AA4XX zond uit in QRSS-10 mode (10 seconden per dot) met een uitgangsvermogen van 100 mW op een frequentie van 10.140,130 KHz in de 30 meter band.

Screenshot2

Dit scherm toont het volledige 3-letter woord "RED" wat uitgezonden werd met een vermogen van 50 mW in mode QRSS-10.

Paul's signaal was niet te horen op het moment dat deze screenshots genomen werden. Voor het detecteren en decoderen van het signaal onder de ruisvloer werd gebruik gemaakt van het programma Argo wat op een Pentium 100MHz draaide.

Inmiddels zijn er al twee programma's genoemd die geschikt zijn voor het ontvangen van QRSS: Argo en Spectran. Deze programma's vind je op de site van I2PHD. Daarnaast is er nog Spectrum Lab.

Voor het zenden van QRSS moet je een uitermate stabiele zender hebben vanwege de gebruikte smalle bandbreedtes. Ook een op de Hz nauwkeurige uitlezing van de frequentie is wenselijk. Voor het zenden van QRSS wordt over het algemeen het programma QRS4.04 gebruikt wat hier en hier te downloaden is.

Interessante links:

http://home.swipnet.se/~w-41522/hifer/hifer1.html – met 5mW uit een TTL-IC'tje over de oceaan!
http://mail.cnts.be/mailman/listinfo/knightsqrss_cnts.be Mailing list van QRSS enthousiasten
http://www.qsl.net/on7yd/ Website van ON7YD