50 Hz brom in HF amateurbanden

 Sinds jaar en dag wordt er geregeld een 50 Hz brom waargenomen binnen onze HF amateurbanden. Nu het sporadische E seizoen weer aanbreekt en de hogere HF banden opengaan, krijgen we hier weer geregeld mee te maken.

Soms is dit signaal (gehoorsmatig te vergelijken met een videosignaal) urenlang aanwezig binnen de hogere HF amateurbanden, soms verspringt het opeens een paar honderd kHz  of zelfs enkele MHz. Hierdoor is een verbinding in de 17 meterband soms niet meer mogelijk omdat het signaal met alle zijbanden de gehele amateurband inneemt. Het bromsignaal is afkomstig van een Navo OTHR (over the horizon radar) station op Cyprus. Met een openingshoek van slechts 4-6 graden en een geschat ERP vermogen van 20 Mw of meer wordt na reflectie via de ionosfeer een scan gemaakt van alle (verdachte) vliegbewegingen. De frequentie wordt altijd zo hoog mogelijk genomen (MUF) voor een maximale hop van 3500 km. D.m.v. moderne DSP technieken kan een goed beeld worden verkregen van de vliegbewegingen buiten UHF/SHF radarbereik.

Helaas zullen we dit signaal de komende maanden steeds vaker tegenkomen op de hogere HF amateurbanden. Mocht de MUF net in onze amateurband vallen dan zijn wij geregeld de pineut. Sommige amteurbanden of gedeelten hiervan zijn primair aan ons toegekend. Jammer genoeg maken de militairen zich hier niet druk over. Wat mij opvalt is dat de oproepbanden wel ontzien worden. In het verleden is hier al geregeld melding van gemaakt door amateurverenigingen via AT bij de autoriteiten op Cyprus (report of infringement) Helaas zonder succes.