UBA gaat morsetest afnemen

morsekey

morsekeyUBA gaat morsetest afnemen

De UBA gaat met enige regelmaat basisproeven voor CW organiseren. De details zijn hier te lezen. Principieel worden de proeven 4 x per jaar georganiseerd. De eerste proeven worden georganiseerd op zaterdag 19 mei 2007. De daaropvolgende proeven zijn gepland op 15 september 2007 en op 19 januari 2008.

Weliswaar is de morse-eis in diverse landen afgeschaft, maar er zijn voldoende landen over die een morse-eis handhaven voor het werken op HF, bijvoorbeeld Frankrijk. Om amateurs die in die landen op HF willen uitkomen, tegemoet te komen, gaat de UBA voor het BIPT (het Belgische AT) weer morse-examens afnemen in 5 en 12 woorden per minuut.

Eigenlijk is dit niet meer dan logisch. Want het is in Nederland wel mogelijk om de volledig technische proeve van bekwaamheid af te leggen (de F-licentie), maar het afleggen van de morse test kan niet meer. Terwijl, zoals reeds opgemerkt, er nog steeds een groot aantal landen is waar je met alleen het technische examen niet op HF mag uitkomen. Feitelijk word je daarmee beperkt in de mogelijkheden van de hobby.

Wellicht kunnen de verenigingen nog eens wat druk op het AT uitoefenen om hier nog eens naar te kijken.