Signaal tracer/injector

probe

probeSignaal tracer/injector

Soms is het handig om een schakeling te kunnen "doorfluiten", of om signaal te zoeken in bijvoorbeeld een laagfrequent schakeling. Deze tracer/injector combineert beide functies in een eenvoudige schakeling. 

De schakeling kan gebruikt worden voor het foutzoeken in audio en radio apparatuur. De schakeling wekt een blokgolf op die zo rijk is aan harmonischen dat deze tot in het middengolf gebied te horen zijn. Dus ook ideaal om een 455kHz MF door te fluiten.

Schema

De schakeling is vrij eenvoudig: met de omschakelaar in de collector van de linker BC109 (eventueel te vervangen door de modernere BC547) in de getekende stand fungeert de rechter BC109 als versterker met een gain die vrijwel gelijk is aan de hfe (zo'n 200x). De linker transistor is identiek geschakeld als de rechter en doet daar dus nog eens een schepje bovenop. Met een totale versterking van meer dan 40.000 keer is er dus altijd wel wat te horen…

Wordt de schakelaar in de stand van het blauwe balletje gezet, dan vindt via de 1n condensator terugkoppeling plaats van de collector van de linker transistor naar de basis van de rechter transistor. Via diezelfde condensator komt het signaal dus ook op de probe terecht, en kan daarmee in een schakeling (versterker, of MF circuit) geinjecteerd worden. De probe zelf kan bijvoorbeeld gemaakt worden van een oude ballpoint. Een handige schakeling bij het foutzoeken.