Ringkern rekenprogramma

ringkern

ringkernRingkern rekenprogramma

Voor het berekenen van ringkernspoelen heb je een hoop gegevens nodig: niet alleen de formules voor het berekenen van zelfinductie, maar ook de gegevens van de desbetreffende ringkern. Om deze berekeningen te vereenvoudigen, heeft Amidon het rekenprogramma Mini Ring Core Calculator 1.2 uitgebracht. Maar niet alleen ringkernspoelen zijn te berekenen, ook gewone luchtspoelen. Zo blijkt de spoel die we voor de imitatie-Buddipole willen gebruiken met 40 windingen over 120mm en 50mm diameter 28uH te zijn…

 

Het programma is van deze website te downloaden via deze link . Na het uitpakken hou je een install file over. Deze voer je uit en de installatie procedure wijst zich vanzelf. Na het starten van het programma ziet het er ongeveer als volgt uit:

ring core calculator

Zoals je ziet heeft het programma tabs voor diverse soorten spoelen. Verder is het een invuloefening: vul in wat je weet en het programma vult de ontbrekende gegevens aan, of het nou het aantal windingen is, of de zelfinductie… Heel handig als je zelf spoelen maakt voor diverse projecten.

Het programma is ook in staat het verlies in de spoelen te berekenen, en de temperatuurstijging. Dat is weer erg nuttig als je eindtrappen bouwt. Want het zal niet de eerste keer zijn dat een ringkern sneuvelt omdat de nominale waarden overschreden worden. Met dit programma kan je dat allemaal keurig berekenen.