Frequentieteller voor zelfbouw

Teller

TellerFrequentieteller voor zelfbouw

Met het bouwproject van de bitx20 in het vooruitzicht, was het tijd de beschikbare meetapparatuur eens te evalueren. Oscilloscoop: check. DVM: check. Frequentieteller: nee… Het apparaat wat ik had, heb ik 20 jaar geleden aan een medeamateur uitgeleend en nooit meer teruggekregen. Tijd voor iets nieuws…

 

Mijn oude teller ging tot 525MHz en dat was toen een heleboel. Hoger dan 70cm zou ik toch niet gauw gaan experimenteren. Op de Lichtmis heb ik lopen kijken naar countertjes, maar ze waren OF beperkt in hun mogelijkheden, OF veel te duur voor wat ik voor ogen had. Dus maar eens gegoogled op frequentietellers, en toen liep ik tegen een site aan die een fraai bouwpakketje verkoopt: de DFD4 van aade .

Teller

De specificaties van de gebouwde teller zijn:

  • MODE1 HF FAST: max input frequency 40MHz, resolution 10Hz., gate time .1sec
  • MODE2 HF SLOW: max input frequency 40MHz, resolution 1Hz., gate time 1sec
  • MODE3 UHF FAST: max input more than 3 GHz, resolution 1000Hz, gate time .128sec
  • MODE4 UHF SLOW: max input more than 3 GHz, resolution 100Hz, gate time 1.28sec.

Ofwel: op HF, tot 40MHz, 1Hz resolutie met een gatetijd van 1s, en daarboven 100Hz resolutie bij een gatetijd van 1,28s. Voor de prijs hoef je het niet te laten: $59,95 voor het bouwpakket, en $7 verzendkosten internationaal. Met de huidige wisselkoers van 1,38 betekent dit dat je voor €48,51 een frequentieteller hebt tot meer dan 3GHz! Ter vergelijking: de Aceco FC2001 van Classic International die ongeveer dezelfde specificaties heeft, kost €180. Ik gaf $7,50 meer uit voor een back lit display omdat ik dat mooier vind. Zelf toevoegen: 3 schakelaartjes en 2 BNC chassisdelen en je hebt een superdeluxe frequentieteller.

Speciaal voor het bitx20 project heb ik de teller alvast besteld. Die komt uiteraard altijd van pas, maar vooral nu is het handig er over te beschikken. Wellicht een suggestie voor andere zelfbouwers!