Speciale HAM sites

cqoogle

cqoogleSpeciale HAM sites

Radioamateurs zijn altijd op zoek naar informatie. Over componenten, calls, antennes, eigenlijk alles wat met de hobby te maken heeft. Gewoontegetrouw wordt dan Google gebruikt als zoekmachine. Het gevolg is wel dat je heel veel resultaten terugkrijgt die niet zoveel met de hobby van doen hebben. Justin Johnson, G0KSC, heeft een drietal sites in de lucht geholpen die speciaal gericht zijn op radioamateurs.

 

Allereerst is er de site www.cqoogle.com die zichzelf betitelt als een specifieke ham-radio zoekmachine. Deze site is erg goed in het ophoesten van uitsluitend amateur-gerelateerde informatie en is daarin veel beter dan zijn look-alike Google. Dit is naar mijn smaak de beste van de drie.

In het verlengde van de imitatie google voor amateurs is er nu ook de video upload/download site onder de naam www.cqtube.com. Dat is de amateurversie van youtube waar amateurs video's kunnen delen. Dat is niet echt wat amateurs veel doen, dus waarschijnlijk staan er daarom maar zo weinig video's op… Amateurs die video's maken richten zich in het algemeen op een doelgroep buiten de hobby en daar is het meer algemene youtube uiteraard veel beter in.

Naast deze twee sites is er dan ook het van Ebay gekopieerde hambid.com. Deze site is voornamelijk gericht op de verkoop van amateur spullen. De site is voornamelijk op de Engelse markt gericht; zo hebben wij natuurlijk onze site zendamateur.tweedehands.nl. Maar wellicht kan je op hambid zo af en toe net die speciale component vinden die je zoekt…