Tips en Trucs voor PSK31

psk31

psk31Tips en Trucs voor PSK31

Zoals de Amerikanen zeggen: "Er is meer nodig om over de waterval te komen dan een goede ton". Daarmee verwijzend naar alle idioten die in een ton van een waterval afgevallen zijn. In dit geval: Wat kan je doen om PSK31 zo optimaal mogelijk te gebruiken. Misschien voor sommigen een open deur, maar er zaten toch dingen in die ik niet wist. Vandaar het lijstje…

 

  • Gebruik het midden van je waterval. Testen laten zien dat je zend- (TX) en ontvangst- (RX) signaal daar het sterkst zijn. Dat heeft te maken met de frequentiekarakteristiek van de microfoonversterker, die geen fraaie rechte top vertoont tussen 300 en 3000Hz, maar meer lijkt op de positieve helft van een sinus. Als je van het midden afwijkt, zal je ongetwijfeld al eens gemerkt hebben dat je zendvermogen daar minder is. Gebruik niet blindelings een 1000 Hz toon en/of hanteer niet het strakke “set it and forget it” concept voor de VFO. Je kunt makkelijk 20% of meer vermogen kwijtraken aan weerskanten van de waterval. Het midden van de doorlaatband gebruiken geeft voor zowel zenden als ontvangen het beste resultaat.
  • Het heeft geen enkele zin om de waterval een mooie rode kleur te geven. Zet het geluidsniveau van je set (indien van toepassing: mijn FT857 heeft een geluidsaansluiting die onafhankelijk is van de volumeregelaar) op een laag niveau: minder dan 25% van het maximum. Stel met de geluidskaar de waterval in op een goed contrast. Overstuur nooit je geluidskaart! Zorg dat er duidelijk verschil is tussen de achtergrondruis en de spoortjes van de zendende stations. Hou in het achterhoofd dat hoe de waterval eruit ziet geen invloed heeft op het decoderen, maar dat het lastiger werken is als je niets kunt zien.
  • Gebruik zo min mogelijk HOOFDLETTERS. Kleine letters in de varicode van PSK31 hebben namelijk minder databitjes. Je krijgt je bericht sneller over en de waarschijnlijkheid van een goede decodering aan de andere kant is groter als je zoveel mogelijk kleine letters (lowercase) gebruikt. (Voorbeeld: het verschil tussen de kleine letter “e” (11) en de hoofdletter “E” (1110111) is drie keer zoveel bits.)
  • Schakel je HF verzwakker in en draai het volume wat op. Dit kan helpen voorkomen dat een sterk signaal alle zwakkere broeders van de waterval veegt. Een HF verzwakker verzwakt meestal zo rond de 20 dB, maar omdat het stoor/ruisniveau omlaag gaat, kan de leesbaarheid van het signaal verbeteren. AGC (Automatic Gain Control) doet niets voor een zwak signaal; het nivelleert alleen de sterkere.
  • Gebruik je PSK31 software, of een ander programma zoals Spectrogram, om te zien wat je ruisniveau is met de set uitgeschakeld. Dat geeft je een idee hoe “schoon” je geluidskaart is. Over het algemeen hebben on-board (ingebouwde) geluidskaarten zoals je die in A-merken als Dell of HP vindt, niet de signaal/ruisverhouding die de eerste de beste goedkope externe geluidskaart heeft. Als je een geluidskaart koopt, let er dan op dat die een signaal/ruisverhouding van minstens 100 dBA heeft. [Gewogen decibel schaal; een gewogen meting uit de geluidstechniek die de respons van het menselijk oor simuleert] Veel ingebouwde geluidskaarten die niet optimaal zijn voor HiFi stereo weergave voldoen toch goed voor de meeste amateur toepassingen
  • Overweeg het gebruik van 2 monitoren. De meeste moderne videokaarten hebben een aansluiting voor twee monitoren. Daarmee kan je je waterval of ander PSK programma op de ene monitor zetten, en je logging programma, textvenster of wat je verder nog gebruikt op de andere. Het maakt een enorm verschil in snelheid van QSO-afhandeling en geeft een hoop gebruikersgemak als je niet steeds hoeft te wisselen tussen schermen of op geminimaliseerde schermen hoeft te werken.
  • Houd tijdens het zenden je ALC niveau zo laag mogelijk. Dat helpt om je signaal schoon te houden en je IMD op een acceptabel niveau te houden (-20 dB of beter is ideaal). Je vermogen gaat weliswaar omlaag, maar het heeft geen zin om je zender te oversturen. PSK31 gebruikt een duty cycle van 80%. Zelfs met een zender die gebouwd is voor 100% duty cycle moet deze nog steeds een hoop warmte afvoeren! Daarnaast maakt 20 W meer vrijwel niets meer uit. Een vermogen van 50 W is genoeg om de hele wereld te werken, en je mede-amateurs zullen het op prijs stellen als je je vermogen een beetje tempert. Wees er ook zeker van dat je voice processor uitgeschakeld is in digitale modes.
  • Vraag om een RSQ (readability, strength, quality) rapport. Als je een verbinding maakt, stuur dan een kale toon uit (even niets typen dus) en vraag om een IMD rapport en hoe je trace eruit ziet. Dat geeft je een idee van wat er nog aan je instellingen verbeterd kan worden.
  • Probeer eens PSK31 op 30m. Het is een band die vrij constant is, met het beste uit de 20 en 40 meter banden verenigd. In die band zijn alleen digitale modes en CW toegestaan, en contesten zijn verboden. Je moet er natuurlijk wel mogen werken van je machtiging. PSK31 activiteiten vind je meestal rond 10.140 MHz.

Misschien zat er niet veel nieuws voor je bij, maar elke tip om je performance te verbeteren is meegenomen nietwaar.