Zomaar een woest idee…

laptopvoeding

laptopvoedingZomaar een woest idee…

Ik heb nog een beetje door zitten filosoferen over de voeding van de Bitx20 eindtrap. Het zou toch wel leuk zijn om er wat meer uit te krijgen. Maar ik was niet van plan om ingewikkelde voedingen te gaan bouwen die 24 volt voor de eindtrap leveren en 12 volt voor de rest van de transceiver. Tot ik gisteravond door de Conrad catalogus zat te bladeren en ik bleef steken bij de laptopvoedingen.

 

Wellicht is het wel bekend dat de voeding van de meeste laptops ergens rond de 19V ligt bij een ampère of 5. Beide parameters – de spanning en de stroom – zijn een beetje afhankelijk van het type laptop. Sommigen lusten wat meer, anderen wat minder. Daarom zijn er al sinds jaar en dag vervangende voedingen op de markt waarbij je de spanning aan kunt passen aan het type laptop. Dan kan vaak in stappen van 16 t/m 24 volt.

Nou wilde ik de 12V voeding van de Bitx niet opgeven. Ten eerste probeer ik nog altijd als amateur voorbereid te zijn op calamiteiten en dat betekent dat alles in de shack in principe op 12V moet kunnen draaien zodat ik met een accu alles kan voeden. Daarin past geen 240V laptopvoeding. Maar Conrad heeft die dingen ook voor in de auto. En nog wel in 3 uitvoeringen: een 70W, een 120W en een 150W uitvoering. Sigarettenaansteker in, en 16-24V uit.

Mijn bijzondere aandacht ging uit naar bestelnummer 510510 – 89: een 120W voeding die nog geen 4 tientjes kost.

laptopvoeding

De technische specificaties zijn als volgt:

Technische specificaties:

 • Netvoeding met stekker voor sigarettenaansteker
 • Uitgangsspanning 15/16/18/19/20/22/24 V=
 • Gestabiliseerde uitgangsspanning van 15 tot 24 V=
 • Kortsluitings- en overbelastingsbeveiliging
 • Hoog rendement en laag stroomverbruik
 • Veiligheid door ompolingsbeveiligde uitgangsstekker.
 • Rendement 86%
 • Lees je de gebruiksaanwijzing, dan staat daarin dat de voeding t/m 20V een stroom van 6A kan leveren. Bij 22 en 24V is dat 5A. Nog altijd een dikke 110W input bij 22V. Stel je nou eens voor dat je dat ding zou gebruiken om de twee eindtorren van de Bitx20 te voeden. De voeding is al beveiligd tegen kortsluiting en overbelasting, dus die maatregelen hoef je al niet meer te nemen. Voor dat geld kan je ook niet meer zelf bouwen denk ik dan. Sluit de sigarettenaanstekerkant aan op de 12V en de uitgang op de eindtorren, en je maakt een kleine 40W.

  Het slechte nieuws is dat waarschijnlijk de koeling van de eindtorren dan ontoereikend is met de huidige koelblokken. Die zijn namelijk berekend op continu gebruik bij 12V (dus max. 10W out). Dat is dan weer op te lossen door een ventilator aan het deksel van de kast te monteren (een 2,5cm ventilator gaat nog net boven de koelvinnen) waarmee je tijdens zenden de torren geforceerd kunt koelen. De Tune knop wordt dan wel een vereiste, om ervoor te zorgen dat je niet de eindtorren vermoordt als de SWR nog niet op orde is. In de literatuur wordt aanbevolen om ventilatoren voor koeling van de eindtrap mee te schakelen met de +TX omdat ventilatoren van onbekende herkomst nog wel eens willen storen tijdens bedrijf en je wilt natuurlijk niet de ontvangst verpesten.

  Waar je ook rekening mee moet houden, is dat het stroomverbruik aanzienlijk toeneemt. Bij de maximale uitgang van 24V 5A gaat er 120W uit maar het rendement is volgens opgaaf 86%. Dat betekent bij 12V een stroom van 10/0,86=11,6A maximaal. Dat zal er niet gaan lopen omdat de eindtrap bij een kleine 40W en 50% rendement aan de 12V kant ongeveer 7,75A zal opnemen, rekening houdend met het rendement van de laptop voeding. En dan nog alleen in de pieken; dat is geen continu uitgangsvermogen. Maar een 10A voeding is dan toch wel het minimum, tegen 3A nu.

  Die laptop voedingen zijn schakelend, en zo te zien uitgevoerd in plastic. Er is dus een mogelijkheid dat het stoort als de neten. Ik heb het niet geprobeerd. Althans, nog niet. Maar het is wel aantrekkelijk. Het was zomaar een idee. Misschien zijn er bouwers die dat met mij eens willen proberen. Per 5 gaat er alweer 2 euro af van de prijs en vergroot je voor €37,95 je vermogen van 10 naar 40W – een heel S-punt…