De Jingtong JT-208 VHF HT review

JT-208

JT-208De Jingtong JT-208 VHF HT review

De wat? Jawel. Een originele Chinese hand-held. Deze hand-helds worden in 2 smaken gemaakt: een VHF uitvoering die van 136-174MHz werkt en een UHF uitvoering die van 400-470MHz werkt. Deze transceivers zijn niet speciaal voor de amateurbanden gemaakt, maar deze vallen er toevallig binnen. Het meest interessante is de prijs: deze transceivers kosten $30. Dat is ongeveer €20. Met het oog op de nieuwe repeaters eigenlijk een must-have…

Update: Inschrijving gesloten met 12x 2m en 11x 70cm.

De Jingtong JT-208 VHF transceiver is een VHF hand-held die in China gemaakt wordt. (Er is ook een UHF model, de JT-308.) Het meest aantrekkelijke aan deze transceivers is dat ze zeer goedkoop zijn. In de UK gaan ze voor £30 van de hand op eBay, en dat gaat naar beneden naar £20 als je een paar mede-geïnteresseerden vindt waardoor de prijs nog verder naar beneden gaat. Ik heb ze op het web (bij een Chinees handelshuis) al voor $29,95 gezien. Wat je waarschijnlijk wil weten is, zijn ze wel goed, en waarom zijn ze zo goedkoop?

De reden waarom ze zo goedkoop zijn is niet moeilijk te raden. China is een groot land met een snel groeiende economie, en momenteel vindt daar een hoop montagewerk en grootschalige productie plaats. Arbeiders op bouw- en fabrieksterreinen gebruiken dit soort radio's om met elkaar in kontakt te blijven. De Jingtong transceivers worden niet specifiek voor de amateurbanden gemaakt, maar beschikken over een bereik waar de amateurbanden toevallig in vallen (zowel voor 2m als voor 70cm versie, in het geval van de JT-308.) Deze radio's worden waarschijnlijk met tienduizenden zoniet honderdduizenden tegelijk gemaakt. De lage prijs is het gevolg van het economisch produceren van dingen in grote hoeveelheden in China, plus het feit dat deze radio's niet verkocht worden door ham radio dealers die het feit uitbuiten dat het een hobbyaankoop is en daar een grote winst op willen maken.

Jingtong 

Kwaliteit

Er is helemaal niets mis met de kwaliteit van de Jingtong transceiver, zeker de prijs in aanmerking nemende. Als je de doos opent, zitten alle attributen en het manual netjes verpakt in een plastic zak, en er zit een beschermfolie over het display. De behuizing van de radio is plastic over een stalen frame, en hij is niet waterproof. Hij valt dus niet in dezelfde kwaliteitsklasse als de wat hoger geprijste amateurband hand-helds: daarbij moet je aan "Alinco" denken en niet aan "Icom." Maar als je in aanmerking neemt dat het ding gebruikt wordt op duizenden Chinese bouwplaatsen, dan is-ie zeker robuust genoeg voor normaal amateur gebruik.

De Jingtong JT-208 bestrijkt het frequentiegebied van 136.000 tot 173.995MHz, zowel bij zenden als ontvangen. Het frequentieraster kan ingesteld worden op 5, 10, 12.5 of 25KHz. De transceiver weet niets van amateurbanden, bandplannen of repeater shifts, maar je kunt een TX/RX offset van elke willekeurige grootte instellen binnen het totale bereik van de radio. Daarnaast kan je een geheugenkanaal instellen met aparte zend- en ontvangstfrequenties voor bijvoorbeeld een repeater. De radio ondersteunt CTCSS met 38 toon frequenties, wat iets minder is dan in bijvoorbeeld een FT-817. Een snelle blik leert dat 69.3, 159.8, 165.5, 171.3, 177.3, 183.5, 189.9, 196.6, 199.5, 206.5, 229.1 en 254.1 er niet inzitten (dus wel onze 88,5!). Er zit geen DTMF in en, niet verrassend, geen 1750Hz toon voor repeaters.

Er zijn 30 geheugens, genummerd van 1 tot 30 (het manual, en advertenties voor de transceiver, spreken van slechts 15.) Elk geheugen kan geprogrammeerd worden met een frequentie, repeater shift +, – of uit, en CTCSS instellingen. Daarnaast kan een geheugen kanaal geprogrammeerd worden met een aparte zend- en ontvangst frequentie. Het is een eenvoudig klusje om alle simplex frequenties en de lokale repeaters in het geheugen te zetten, en de transceiver uitsluitend in memory mode te gebruiken. In memory mode kan het display of het kanaalnummer of de frequentie aangeven. Als de frequentie getoond wordt, laat het display de zendfrequentie zien als je de PTT indrukt. Er zit tevens een eenvoudige scan mode in waarbij alle geprogrammeerde geheugens doorlopen wordt en de scanner stopt op een actief kanaal.

Aan de bovenzijde van de transceiver zitten twee knoppen: een aan/uit volume knop en een squelch knop. Juist omdat er een ouderwetse hardwarematige aan/uit schakelaar op zit, maakt dat de radio verscheept kan worden met de batterij reeds geplaatst: Als hij uit staat, is hij ook uit. De batterijen kunnen dan ook niet leegraken als de radio lang niet gebruikt wordt (tenzij natuurlijk na een paar jaar door de onvermijdelijke zelfontlading van accu's. Maar er loopt geen processortje mee om de aan/uit toets te scannen).

Werking

Als de radio ingeschakeld wordt, geeft hij een hard en irritant deuntje. Dit lijkt niet uitgeschakeld te kunnen worden. Het LCD display is backlit en geeft een prettige blauwe gloed. De backlight schakelt steeds voor een paar seconden is als er een toets aangeraakt wordt. Er is geen enkele mogelijkheid om dit gedrag aan te passen.

De Jingtong JT-208 is zeer eenvoudig te bedienen, maar je moet wel de diverse toetscombinaties onthouden omdat er geen tekstmenu op het display zit, en er geen hints op het keyboard zitten (buiten de gewone alfanumerieke toetsenbord tekens). De gebruiksaanwijzing, in Chinees en Engels, is van beroerde kwaliteit en is een uitdaging om te lezen. Maar als je het geheugen eenmaal geprogrammeerd hebt, heb je aan de up/down toetsen genoeg om de radio te gebruiken in memory mode. Je hoeft nooit meer aan de repeatershift of de CTCSS instellingen te komen als je deze eenmaal correct in het geheugen hebt gezet.

De antenneconnector is een SMA, maar dan wel een SMA connector met een center pin, het omgekeerde van alle amateur band hand-helds die ik ken. Het kon nog wel eens moeilijk zijn daar een BNC adapter voor te vinden.

Het uitgangsvermogen wordt gespecificeerd tussen 1.8W – 2.5W. Het testexemplaar gaf 2.4W output op een volle accu. Het is niet mogelijk het vermogen in te stellen, en je kunt er ook geen voedingsadapter op aansluiten.

De ontvangstgevoeligheid is maar net iets minder als van de FT-817, maar dat is meer dan genoeg in verhouding met het vermogen van de transceiver. De geluidskwaliteit is erg goed als je de afmeting van de luidspreker in aanmerking neemt, en er komt genoeg lawaai uit – genoeg om duidelijk te verstaan op een lawaaierige Chinese bouwplaats. Er is geen S-meter: de sterktemeter op het display is weg als de squelch aktief is, en volle schaal met de squelch open.

Zenden

De audiokwaliteit bij ontvangen mag goed zijn, maar bij zenden is dat een ander verhaal. De ingebouwde microfoon klinkt bassig en dof. Dat is erg jammer, omdat de radio in staat is om prima modulatie te vertonen bij gebruik van een externe microfoon en/of headset.

In de literatuur wordt beweerd dat de Jingtong radio's gebruikt kunnen worden met Kenwood headsets (en waarschijnlijk ook luidsprekers en microfoons) maar dat heb ik niet bevestigd gezien. De connector is een 2.1mm diameter stereo jack. De speaker wordt verbonden met de buitenste ring en de middelste connector, en de microfoon, in serie met de PTT, tussen de buitenste ring en de tip.

De standaard 11cm lange rubber duck antenne is, niet verbazingwekkend, niet erg efficiënt.

Ik heb een handelshuis gevonden die die dingen voor $30 kan leveren. Het is misschien interessant om met een aantal geïnteresseerden een zwik van die dingen te importeren. Als er gegadigden zijn, pa3cnopi4raz.nl" target="_blank" rel="noopener noreferrer">laat het met weten, en ook of je in de 2m of 70cm versie geïnteresseerd bent (of beide…)