WLAN met snelheid van 216 Mb/s

wlan216

wlan216WLAN met snelheid van 216 Mb/s

Onderzoekers van de Technische Hogeschool (ETH) in Zürich hebben voor het eerst in een testopstelling aangetoond dat de snelheidsverhoging door het gebruik van meervoudige antennes ook te realiseren is in complexe netwerken met verschillende gebruikers. Met de MIMO-techniek (Multiple Input, Multiple Output) kunnen verschillende transceivers in dezelfde frequentieband tegelijkertijd met elkaar communiceren. 

 

Dit is te vergelijken met een groep mensen die in dezelfde ruimte door elkaar heen praten. De procedures om de individuele gesprekken te ontcijferen worden echter ingewikkelder naarmate de groep groter wordt.

Omdat ingewikkelde demodulatietechnieken veel rekenkracht vereisen, maar de gebruikte apparatuur in massa (goedkoop) geproduceerd moet worden, zijn efficiënte algoritmes nodig. De onderzoekers zijn er in geslaagd algoritmes te ontwikkelen die het mogelijk maken om de nieuwe MIMO-techniek eenvoudig toe te passen in commercieel verkrijgbare laptops en WLAN-apparatuur. Toepassing in mobiele telefoons zal nog even op zich laten wachten omdat de huidige antennes om goed te werken op enige afstand van elkaar moeten zijn gemonteerd.

wlan216big 

In de testopstelling werden drie draadloze transceivers met elk vier antennes gebruikt. Hiermee bleek communicatie tussen alle gebruikers mogelijk op 216 megabit per seconde.
Het onderzoek maakt deel uit van het Europese 'MASCOT'-project (Multiple-Access Space-Time Coding Testbed).

Meer info:
www.ethz.ch/news/pressreleases