Engelsen in de stress over LPD

PMR

PMREngelsen in de stress over LPD

In Engeland is commotie ontstaan over de import van PMR's die tevens de mogelijkheid hebben de 70 LPD kanalen te gebruiken. Bij ons is het verschijnsel LPD al lang(er) bekend, maar voor de Engelsen is dit kennelijk nieuw. En ze zijn er niet blij mee.

 

In het forum van de Engelse verkoopsite Junksale gaat Geoff G8DZJ helemaal los over wat hij "de zoveelste nagel aan de doodskist van de radioamateurs" noemt. Hij refereert daarbij aan een advertentie van de – eveneens Engelse – firma Maplin waarin een twin pack PMR's te koop aangeboden wordt die tevens de LPD banden bestrijken.

Nou en, zouden we zeggen. Dat is hier al jaren zo. Maar de commotie is beter te begrijpen als je naar het Engelse bandplan kijkt. En dan vooral het stuk vanaf 433.000MHz. In Engeland valt een groot deel van de repeaterfrequenties samen met de LPD frequenties. Bovendien vallen alle simplexallocaties samen met de LPD frequenties. En DAT is ze daar in het verkeerde keelgat geschoten.

Kennelijk zijn de LPD apparaten tot nu toe in Engeland niet echt tot de gebruikersmarkt doorgedrongen, maar nu men beseft dat "Joe Public", of Jan-met-de-pet zoals wij dat zeggen, vrij toegang heeft tot de repeaters en alle simplex kanalen is men wakker geworden.

De ISM band (Industrial, Medical, Science) is internationaal geharmoniseerd en was bedoeld voor telemetrietoepassingen met korte zendtijden, zoals de afstandsbediening van autoportieren en sensoren van weerstations. LPD's maken eigenlijk gebruik van een maas in de wet door met de 10mW die daar toegestaan is, voice communicatie te doen. Het is van de Engelsen niet handig om de repeaters en simplex kanalen midden in die band te situeren, of – als de situatie al bestond vóór de vaststelling van de ISM band – de situatie te laten zoals het is. Feit is dat ze er niet gelukkig mee zijn. Ik ben benieuwd wat er verder gaat gebeuren: wordt vervolgd als er meer bekend wordt…