Eerste meteor scatter op 4m

meteorscatter

meteorscatterEerste meteor scatter op 4m

Op 31 augustus 2008 maakten Andre Botes ZS2ACP, in Port Elizabeth en Paul Smit ZS6NK, in Polokwane het waarschijnlijk allereerste meteor scatter QSO op 4m in Afrika.

 

De twee stations startten om 03:00 UTC en eindigden om 04:18 UTC op 70,200 MHz USB waarbij ze de mode FSK441 gebruikten. Andre, ZS2ACP, gebruikte een gemodificeerde TenTec 6m transverter met 23 Watt output in een 3-elements Yagi en Paul, ZS6NK, gebruikte een zelfgemaakte transverter met 24 Watt output in een 7-elements Yagi.

Ze maakte nog een tweede meteor scatter verbinding tijdens de VHF contest op 21 september. Tijdens deze verbinding gebruikte Andre een 5-elements Yagi.

FSK441 software is ontworpen voor high speed meteor scatter verbindingen tijdens de korte "pings" van signalen die tegen de geioniseerde sporen van meteoren kaatsen op een hoogte van ongeveer 100 km boven het aardoppervlak. Zulke pings zijn gewoonlijk maar een paar dB boven de ontvangerruis en duren tussen 10 en een paar honderd milliseconden. Door gebruik te maken van deze korte pings maakt FSK441 QSOs mogelijk over afstanden van zo tussen de 800 tot 2200 km in de 2-meter en andere VHF en UHF amateurbanden.

De WSJT FSK441 meteor communicatie software is ontwikkeld door Jo Taylor K1JT, die in 1993 de Nobel prijs voor natuurkunde won voor de ontdekking van een nieuw type pulsar; een ontdekking die nieuwe mogelijkheden voor de studie van de zwaartekracht opende.