Omroepstations verlaten 40m band

Omroepstations verlaten 40m band

Binnenkort zouden radio amateurs steeds minder hinder moeten ondervinden van oproepstations in de 40 meterband. Als tenminste alles volgens het plan verloopt waarbij sterke kortegolf stations het frequentiebandje van 7.1 tot 7.2 MHz moeten verlaten en dat deel weer geheel ter beschikking van de radio amateurs komt.

 

Even wat achtergrond informatie: voor 1938 was er een voor amateurs exclusief frequentiegebied van 7.0 tot 7.3 MHz. Maar als gevolg van onrust in de wereld werd dat stukje band ingenomen door stations die propaganda verspreidden in de aanloop naar de tweede wereldoorlog.

De algemene verwachting was dat na de oorlog de band weer teruggegeven zou worden aan de radio amateurs, maar als gevolg van de inmiddels opgelaaide koude oorlog gingen de propaganda uitzendingen gewoon door. Feitelijk vergrootte de omroepwereld hun claim op primair gebruik van het spectrum. Hoewel in sommige delen van de wereld de amateurs er in slaagden het deel van 7.0 tot 7.3 MHz te behouden, was slechts de onderste 33% exclusief voor radio amateurs en de rest moest gedeeld worden met de omroep stations.

Dus begon de International Amateur Radio Union een campagne om de 40m band wereldwijd weer aan de amateurdienst terug te geven. Het argument daarvoor is dat deze exclusieve toewijzing aan de amateurdienst de effectieve communicatie, speciaal in geval van natuurrampen, zou bevorderen.

De I-A-R-U bracht deze zaak ter tafel tijdens de World Radiocommunications Conference in 2003. Daar slaagde men erin het deel van 7.1 tot 7.2 MHz wereldwijd weer voor de radio amateurs ter beschikking te krijgen (Nederland had eerst immers slechts 7.0 tot 7.1 MHz, pas recent hebben we het deel 7.1 tot 7.2 MHz op niet-exclusieve basis). Tevens werd dat deel van 100 kHz weer exclusief voor de radio amateurs verklaard, terwijl het deel van 7.2 tot 7.3 MHz nog gedeeld moet worden (niet in Nederland natuurlijk).

De komende 6 maanden moeten alle kortegolfstations dus vertrokken zijn, waardoor het deel 7.1 tot 7.2 MHz voor ons een stuk bruikbaarder wordt in de donkere uurtjes.