Audioversterkertje

Er zijn veel situaties denkbaar waarin een geluidssignaal versterkt moet worden zodat er een luidspreker(tje) mee aangestuurd kan worden, maar soms ontbreekt het aan ruimte om een versterker van 'normale' afmetingen in te bouwen. Voor die situaties is deze miniatuurversterker geknipt. Het ruime bereik van de voedingsspannng (3..18V) zorgt er ook nog eens voor dat dit IC makkelijk als aanvulling voor bestaande schakelingen gebruikt kan worden. 

We kennen natuurlijk de LM386 die ook in de BITX gebruikt werd. Maar er is een alternatief:
De TDA7052, die alweer heel wat jaartjes geleden door Philips op de markt is gebracht, is een typisch voorbeeld van een volledig geïntegreerde schakeling; aan externe onderdelen zijn alleen twee ontkoppelcondensatoren nodig, dat is alles. De elko die voor de LM386 nog nodig was komt te vervallen wanneer van de TDA7052 gebruik gemaakt wordt.

In het schema is te zien dat er twee versterkertjes in zitten die in brug zijn geschakeld (dat is gedaan om bij een relatief lage voedingsspanning toch een 'fatsoenlijk' vermogen uit het IC'tje te persen).

Omdat de gevoeligheid van de TDA7052 best hoog is, is aan de ingang nog een instelpotmeter toegevoegd om te voorkomen dat het zaakje overstuurd wordt. Natuurlijk kan daar ook een 'echte' potmeter met bedieningsas voor gebruikt worden.

Het maximale uitgangsvermogen bedraagt ruim 1 watt; voor de meeste toepassingen zal dat ruim voldoende zijn. De voedingsspanning van de schakeling mag maximaal 18 V bedragen, maar let op: bij een voedingsspanning van meer dan 6 V bestaat het gevaar dat het IC-tje te heet wordt; gebruik bij hogere voedingsspanningen een luidspreker met een hogere impedantie dan 8 ohm of zorg ervoor dat het versterkertje niet te veel ingangssignaal krijgt. Ook al wordt het IC te warm, stuk gaat er niets, want daar zorgt de ingebouwde thermische beveiliging voor.

Onderstaande tabel geeft de meetresultaten bij een voedingsspanning van 6 volt en een luidsprekerimpedantie van 8 ohm:

THD+N* :    0,09% (1 kHz, 100 mW in 8 Ω)
                     0,3% (20 kHz, 100 mW in 8 Ω)
Pmax  :   750 mW (THD+N = 1%)
                1 W (THD+N = 10%, zwaar geclipt uitgangssignaal**)
versterking  :    38 dB (P1 op 'maximaal')
voedingsspanning  :   3…18 V
stroomopname :     5 mA (rust)
                                   340 mA (1 W continu uitgangsvermogen)

* THD+N = Total Harmonic Distortion plus Noise (totale harmonische vervorming plus ruis)
** Pas bij 2% vervorming is duidelijke clipping te zien.

Voor zo'n simpel versterkertje zeker geen beroerde cijfers!

Als de schakeling netjes wordt opgebouwd, zal die beslist werken. Je zou er een sport van kunnen maken het geheel zo compact mogelijk op te bouwen.

Overigens bestaat er ook een stereoversie van dit IC: De TDA7053: