Zelfbouw varco’s

Zelfbouw varco’s

Het wordt steeds lastiger om aan variabele condensators (varco’s) te komen. Zo ontdekte ik laatst dat Radio Twenthe in Den Haag door de hele voorraad varco’s heen is. Het wordt steeds meer  een ‘collectors item’. Natuurlijk zijn ze nog wel via de bekende adressen (Kent, Barend H., Funk) via het www te bestellen, maar je betaalt dan wel de hoofdprijs. Blijkbaar zijn er meer mensen tegen dit tekort aangelopen; in de VS speelt dit probleem ook. David, N4DFP , laat op http://www.eham.net/articles/5217 zien hoe je lucht varco’s zelf kunt bouwen.

Een echt staaltje van hobby-vakmanschap. In z’n artikel laat ie stap-voor-stap zien hoe je een varco van ongeveer 500 pF opbouwt van perspex, dun aluminium plaat, draadeinden en meer junk materiaal.

 

David waarschuwt  niet de schaar van je xyl te gebruiken om de aluminium bladen van te knippen; moet je het forum ‘ns lezen hoe op deze waarschuwing wordt gereageerd Undecided Het eindresultaat ziet er in ieder geval fantastisch uit !

 

Harry, SM0VPO, heeft een andere methode bedacht. Hij gebruikt (epoxy) printmateriaal om de bladen te fabriceren. Hiermee heeft hij varco’s tot zo’n  130 pF weten te maken.

Door de flinke plaatsafstand zijn zijn varco’s geschikt voor aangelegde spanningen tot zo’n 1000 Vdc. Prima voor een PA-tx eindtrap dus.
Ga naar  http://web.telia.com/~u85920178/ en klik op "Projects" vervolgens "useful circuits" en dan  ‘ DIY Variable Caps’ in het menu aan de linkerkant. (DIY staat trouwens voor “Do It Yourself’).
In een tweede artikel “DIY Preset Caps” kun je zelfbouw varco’s voor printmontage met waarde’s van zo’n 10 pF terugvinden voor schakelingen in het VHF/UHF bereik.

Wie bouwt er ook een homebrew varco ?